Belföld

Orbán legalizál

Hamarosan törvény mondja ki, hogy saját fogyasztásra bárki készíthet otthon gyümölcspárlatot. Eddig ezt hivatalból üldözte a VPOP, de a kormányfő szerint a legalizálás egy 90 éves küzdelmet zár le. A bérfőzés évente 8 milliárd forint hasznot hozott az államnak. A szeszfőzdék tulajdonosai félnek a bevételkieséstől és az egész rendszer kontrollálhatatlanságától.

A pálinkakészítés liberalizációja a Fidesz kézzel fogható ígéretei között is szerepelt. Orbán Viktor februárban Tatabányán kampányolt, amikor a Blikk újságírójának arról beszélt, hogy Fidesz-győzelem esetén az otthoni szeszfőzésnek egy bizonyos mennyiségig nem lesz akadálya.

Az MSZP akkor a felvetésre úgy reagált, hogy a javaslatnak komoly népegészségügyi problémái lehetnek. Kökény Mihály azzal érvelt, hogy az alkoholfogyasztás jelenleg a harmadik legnagyobb népegészségügyi probléma, ami becslések szerint több száz milliárd forintos kárt okoz évente. A szocialista egészségpolitikus szerint ennek az is az oka, hogy Magyarországon sokan fogyasztanak illegális forrásból származó, kémiailag szennyezett töményitalokat.

A félelmek ellenére a kedden ismertetett kormányzati akcióterv része volt a szabad gyümölcspárlat-készítés, ami a miniszterelnök szerint egy 90 éves küzdelmet zár le. Miután a bejelentés az ellenzéki padsorokban derültséget okozott, Orbán közölte: lehet nevetni ezen, de ez a szabadságharc a felkelők teljes győzelmével zárult.

Oda a minőség?

A Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere kíváncsian várja, hogy mi fog kisülni a törvényből, mivel annak részleteit ő sem ismeri. Piros László az fn.hu-nak azt mondat, mindenképp le szeretnénk ülni a kormánnyal tárgyalni, hogy pontosan mit is szándékoznak tenni e téren.

A Kazincbarcikán működő Mályinkai Pálinkafőzde alapítója szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az amúgy is leterhelt pénzügyőrség hogyan fogja tudni ellenőrizni, hogy az otthon főzött pálinkák legális keretek között készülnek-e illetve hogyan kontrollálják majd az illegális kereskedelmet. Koósné Erika szerint egy ilyen engedmény akár hátrányosan is érintheti a magyar pálinkák minőségét és nemzetközi megítélését.

Pálinkafőzés Csongrádban

Pálinkafőzés Csongrádban

Milliárdos bevételkiesés

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának adatai szerint a szabad gyümölcspárlat-készítés jogának visszaállításával a bérfőzési szeszadó kiesik a költségvetésből, amely körülbelül 8 milliárd forintot tesz ki.

A VPOP 2008-ban több, mint 4 millió hektoliterfoknyi pálinkát vett számba. A lefőzetett pálinka 80 százaléka vegyes gyümölcsből, míg 10 százaléka szilvából, 5 százaléka pedig sárgabarackból készült.

A jövedéki törvény az egy hektoliternyi 100 százalékos tiszta szeszre adja meg az adó mértékét. A bérfőzetőnek minden hektoliter ilyen tiszta pálinka után 276 100 forint adót kell fizetnie. A főzető évi 50 literig kedvezményt kap, eddig a mennyiségig az adója csak 138 050 forint. Ha egy családban több bérfőzető él, akkor az 50 literes korlát együttesen értendő.

A kedvezményes adóval számolva a 2008. évi bérfőzetés utáni adó 5,6 milliárd forintot tesz ki, ami a múlt évben 8 milliárd forint fölé emelkedett. Ennyi fog kiesni a költségvetésből, ha a parlament eltörli a bérfőzési szeszadót.

A bérfőzés nemcsak a szigorú gyártási folyamatokkal, hanem komoly adminisztrációval is jár. Amikor a bérfőzető átveszi a pálinkáját, a főzdében készpénzben kell megfizetnie az adót, amit a főzde már utalással továbbít a VPOP számlájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik