Belföld

A Wall Street Journal is Magyarországról ír

Teljességgel félrevezetőek azok az állítások, amelyek szerint drámaian magas szintre növekedhet a magyar költségvetési hiány - írta hétfői számában a The Wall Street Journal, az amerikai üzleti körök vezető napilapjának európai kiadása (WSJE).

A lap egy meg nem nevezett “nemzetközi tisztségviselőre” hivatkozva, aki a lap szerint jól ismeri a magyar büdzsé helyzetét, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF-fel) és az EU-val folytatott megbeszélések tartalmát.

A WSJE címlapján egy vízzel elöntött magyar település nagyméretű, színes fotója mellett “A magyaroknak süllyedő érzésük van” című rövid írás megemlíti a magyarországi árvízet, valamint azt, hogy a magyar kormány igyekszik megnyugtatni a befektetőket, tartani kívánja magát a hiánycélhoz.

A lap egyik belső oldalán terjedelmes cikk számolt be a korábbi napok vészjósló kijelentéseiről, Varga Mihály államtitkár ezután elhangzott sajtótájékoztatójáról, a rendkívüli kormányülés összehívásáról. Kiemelte, hogy Varga a hitelesség visszaszerzésének kormányzati szándékáról beszélt.

Megszólaltatta a napilap Szanyi Tibor szocialista képviselőt is, aki szerint a kormány mesterséges válságot teremtett, politikai célokat követve akarta eltúlozni a helyzet súlyosságát.
Az amerikai üzleti lap emlékeztetett arra, hogy a “fiskális csontvázakról” szóló jóslatok során többen úgy vélekedtek, akár 7-7,5 százalékra is megnőhet a deficit a célul kitűzött 3,8 százalékkal szemben.

Az idézett, de meg nem nevezett “nemzetközi tisztségviselő” szerint azonban csak “enyhén” emelkedhet 3,8 százalék fölé a hiány abban az esetben, ha Orbán Viktor kormánya nem hoz költségcsökkentő intézkedéseket. “Semmi drámai” – fogalmazott a tisztségviselő, aki szerint az IMF- és az EU-program “mindeddig sínen van”. A lap megjegyezte, hogy idén már nem is kellett igénybe venni az IMF és az EU részéről rendelkezésre álló hitelkeretet.

A WSJE megszólaltatta Oszkó Péter volt pénzügyminisztert, aki elmondta: péntek reggel felhívott kormányzati illetékeseket, hogy felhívja a figyelmüket arra, milyen veszélyes, ha Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik