Belföld

Kósa: nem akartam kárt okozni senkinek

Nem mindennapos, hogy egy kisvállalkozói konferencia megnyitó ötperces beszédét a Dow Jones hírügynökség idézi New Yorkban.

Kósa Lajos múlt heti, az államcsőddel kapcsolatos kijelentésével nem akart kárt okozni senkinek. A Fidesz ügyvezető alelnöke újságíróknak nyilatkozva hétfőn az Országgyűlésben azt mondta: reméli, hogy csak átmeneti nehézséget okozott bárkinek, a kormány azon dolgozik, hogy a piacok számára is megnyugtató intézkedéseket hozzon. Arra a kérdésre, miért használta egy múlt heti debreceni konferencián a magyar gazdaság helyzetének leírására az államcsőd közeli helyzetet, Kósa Lajos azt válaszolta: az államcsőd fogalmat Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök találta ki, azt számtalanszor használták többen a választási kampányban, és akkor nem “robbant fel piac”. Leszögezte: a szót nem abban az értelemben használta, ahogy azt egy gazdasági társaság helyzetének leírására használják, mert az mást jelent a gazdaság és mást az állam esetében.

Arra a kérdésre, hogy múlt csütörtök óta beszélt-e Orbán Viktorral, Kósa Lajos azt válaszolta: rendszeres a kommunikáció köztük, de nem erről, hanem arról beszéltek, mi a kormány teendője, milyen lehetséges eszközökkel lehet a hatályos költségvetési törvényt tartani, “ami nehéz lesz, mert ezt a hiánycélt még Bajnai-kormány írta elő a rosszul megtervezett költségvetésben”.

Arra a kérdésre, hogy meglepődött-e a kijelentése fogadtatásán, úgy válaszolt: igen, meglepődtem, mert nem mindennapos, hogy egy debreceni kisvállalkozók számára szánt konferencia megnyitó ötperces beszédét a Dow Jones hírügynökség idézi New Yorkban. “Jellemző a helyzetre, hogy ilyen idegesen reagálnak a piacok mindenre” – hangsúlyozta.

“Remélem, hogy csak átmeneti nehézséget okoztam bárkinek, mert mi azon dolgozunk, hogy a kormány, a miniszterelnök által kedden bejelentendő intézkedései sikeresek legyenek” – fejtette ki Kósa Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik