Belföld

Fosztogattak Felsőzsolcán

Az edelényi polgárőrség nem tud fosztogatásokról, Felsőzsolcán azonban már két házat feltörtek. Az elkövetőket nem sikerült elkapni. A büntető törvénykönyv szerint súlyosabb büntetés jár annak, aki veszélyhelyzetben követ el bűncselekményt.

Továbbra is tucatnyi települést zár el az víz a külvilágtól Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője az MTI-vel. Az árvízi védekezésben mintegy húszezren vesznek részt, és jelenleg 3700 embert telepítettek ki – a legtöbbjüket, 3600 főt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Szigorúbb a büntetés

A Btk. szerint a kis értékű lopásért két évig terjedő szabadságvesztés járhat, ám ha közveszély színhelyén követik el, akkor – az ellopott érték függvényében – akár öttől tíz évig terjedő büntetés is kiszabható.

Vasárnap tetőzött a Sajó a Borsod megyei Felsőzsolcánál, ahonnan mintegy 1300 embert kellett kitelepíteni. A városban még nem tudták összesíteni, hány épület dőlt össze, vagy roggyant meg. Kiss Gábor, a Felsőzsolcai Polgárőr Egyesület helyettes vezetője az fn.hu-nak elmondta, hogy eddig két feltört házat láttak, a tetteseket viszont már nem találták a helyszínen. Bejelentés azonban nem érkezett fosztogatásról. A készenléti rendőrség harminc embere és a helyi polgárőrség 25 tagja két csónakkal járőrözik, illetve ahol nem annyira mély a víz, ott gyalogosan vigyáznak a rendre – mondta.

A Felsőzsolcáról kitelepítetteket a miskolci városi sportcsarnokban, a Vörösmarty és a Kazinczy általános iskolákban helyezték el. Egy együttélési szabályokat tartalmazó „házirend” bevezetését is elrendelte az önkormányzat, ezzel előznék meg az esetleges feszültségekből adódó problémákat, esetleges összetűzéseket a kitelepítettek között. A sportcsarnokban és a két általános iskolában, valamint környékükön a rendőrség mellett a közterület-felügyelet és a városőrség is folyamatosan felügyeli a rendet.

A felsőzsolcai mentési munkálatok során több veszélyessé vált lakóháznál azt tapasztalták a tűzoltók, hogy lakók tartózkodnak az épületekben, valószínűleg az értékeiket féltették, ezért maradtak.

Aggódnak az edelényiek

Csónakkal viszik be a házaikhoz azokat a lakókat, akiket elöntött a Bódva áradata a Borsod megyei Edelényben. Azokban az utcákban, ahol még úgy érzik, meg tudják fékezni a vizet, egész vasárnap rakták a homokzsákokat. Csaknem negyven ház dőlt össze a városban.

A kitelepítettek – mintegy 550 ember – közösségi szállásokon, rokonoknál, ismerősöknél kaptak helyet. Őket – hogy megnyugodjanak és megnézzék mi a helyzet otthon – motorcsónakokkal viszik be házaikhoz, sokan az ablakon, vagy az alacsonyabb építésű garázstetőkön át jutnak be a lakásokba, több-kevesebb sikerrel.

„Edelényben minden utca biztosítva van” – közölte az fn.hu-val Nagy József, a helyi polgárőr egyesület vezetője. Éjjel-nappal csónakkal járőröznek a településen, tegnap 11 polgárőr dolgozott, ma estére még 13 embert várnak. Nagy József úgy tudja, még nem történt bejelentés fosztogatásról, ám elég sok olyan gyanúsan nézelődő személyt láttak, akik a járőröket látva távoztak.

Egy rendőr járőrözni indul a víz alatt álló Bódva utcában Edelényben (fotó: MTI) - KÉPGALÉRIA

Egy rendőr járőrözni indul a víz alatt álló Bódva utcában Edelényben (fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA

Szendrőben már apad

A településen mintegy félezer embert kellett kiköltöztetni a hétvégén, szinte valamennyiüket rokonok, ismerősök fogadták be – közölte Szaniszló János polgármester.

Pálfalvi József szendrői lakos az fn.hu-nak elmondta, hogy a házuknál az udvaron 80 centiméteres víz állt, amely szerencsére már elvonult. Nem hallott olyanról, hogy a kitelepítettek közül bárkinek a házát kifosztották volna, elmondása szerint fegyverrel őrizte a rendőrség az ingatlanokat. Ő ennek ellenére nem hagyta volna el a házát – mondta.

Hatszáz hajdú-bihari rendőrt is átirányítottak Borsodba, hogy segítsenek az árvízi védekezésben. Vannak közöttük bűnügyesek, közrendvédelmi és közlekedési területen, valamint határrendészeti szakterületen dolgozók. A hajdú-bihari rendőrök Onga és Ócsanálos árvízi védekezésében segítenek – közölte Vezendi Jánosné rendőr őrnagy, a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Dobson Tibor elmondta, hogy a gátak megerősítésén, az árvízi védekezésben mintegy húszezren vesznek részt, köztük az érintett lakosság, és a kritikus területekre érkezett segítők. A gátakon dolgozik háromezer katona is, a honvédség mintegy félezer járművet, különleges szállítóeszközt, kétéltűeket, csónakokat és helikoptereket is használ az élet- és vagyonmentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik