Belföld

Több mint tízmillióan nézték már meg az expót

Már több mint tízmillióan keresték fel a sanghaji világkiállítást, az expópark napi forgalma szombaton érte el az eddigi csúcsot, az 525 ezer embert.

Csütörtökön és pénteken már mindkét napon meghaladta a 400 ezret az érdeklődők száma, ami ismét lelassította a bejutást, és újabb feladatok elé állította a szervezőket. Elmondásuk szerint több árnyékot adó ernyőt állítottak fel, a levegőt hűtő, párásító berendezéseket helyeztek ki, a bejáratoknál próbálták a biztonsági ellenőrzéseket felgyorsítani.

A nyitáshoz képest egy hónapos késéssel – az expó 246 résztvevőjéből utolsóként – Irak is megnyitotta 380 négyzetméteres kiállítását a hármas számú közös Ázsia pavilonban, amelyben még Laosz és Mianmar is helyet kapott. Irak kulturális ízelítőt hozott, kézműves alkotásokat mutat be, megjeleníti Szemirámisz babiloni függő kertjét, az ókori világ hét csodájának egyikét, de a pavilonrészben jellegzetes bútorok is láthatók, és kiállították a síita muzulmánok egyik legfontosabb szent helyének számító Nadzsaf újjáépítésének tervét bemutató makettet is.

A China Mobile, Kína legnagyobb mobil szolgáltatója újdonságként az expó mobilos weblapján óránkénti frissítéssel közzé teszi, hogy a tíz legnépszerűbb pavilonnál mennyi a várakozás várható időtartama. A látogatók telefonjukon más hasznos információkat is megtalálhatnak, így térképet tölthetnek le, éttermekre, mosdók elhelyezkedésére kereshetnek rá, megnézhetik az időjárás előrejelzést, a pavilonok esetleges közleményeit.

Külön mobiltelefonos szolgáltatással a török pavilonnál is lehet találkozni, ahol bluetooth segítségével a kiállított anyaggal kapcsolatos információkat tölthet le az arra járó. Mint az MTI tudósítója megtudta, a rendszert egy magyar szakember készítette. Suat Tunc a pavilon igazgatója azt is elmondta, hogy rendkívül sikeresnek érzi a jelenlétüket, az elsősorban történelmi áttekintést adó kiállítást különböző időszaki programokkal színesítik, mint például régi török kalligráfia bemutatásával, vagy az úgynevezett ebru márványozással, vízfestéssel.

A pavilonhoz kapcsolódó étterem és két fagylaltos stand láthatóan rendkívüli forgalmat bonyolít le. A két, hagyományos ottomán ruhában és fejfedőben sajátos koreográfiával adagokat mérő hórihorgas férfi körülbelül 15 másodpercenként zsebel be 25 jüant (körülbelül 800 forintot) egy tölcsér eredeti maras fagylaltért. Az igazgató elárulta, hogy a forgalom láttán a pavilonban eredetileg árubemutatókra elkülönített helyiségből kialakítottak egy másik vendéglátó egységet is, ahol török kávét, teát és tejes édességet árulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik