Belföld

Lelassultak az autópálya-építések

Az esőzések hátráltatták ugyan az autópályák építésénél a munkákat, de a kivitelezők nem álltak le, az M31 pálya például a jövő hónap elejére elkészül - közölte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. az MTI-vel.

Július első felében átadásra kerül a 12,4 kilométeres M31 autópálya, amely az M3-ast köti össze Gödöllőtől az M0-ás autópályával. A májusra tervezett munkákat hátráltatta ugyan a rengeteg csapadék, de az időjárás okozta többlet feladatok mellett folytatódtak a befejező munkák is. A vízelvezető rendszerek helyreállítása és teljes befejezése után pedig már nem okozhat több gondot az esős idő.

A főpályán már elkészült minden burkolat, a hidakon is már a befejező munkákat végzik. Folytatódnak a műszaki átadások is, amelyek a forgalomba helyezés feltételei – közölte a NIF.

Az M0-ás autópálya nyugati szakaszán – ahol a második pályát építik – az M1-M6 közötti szakaszon folytatódott a hídépítés a diósdi és a Dulácska völgyhídnál, emiatt ideiglenes terelésekkel találkozhattak az autósok. A kivitelező hozzálátott a pályavíztelenítő rendszer, vagyis a hossz- és a keresztcsatornák kialakításához. Az esőzések jelentős károkat okoztak a megépített földművekben, ennek ellenére a kivitelező biztosítja a folyamatos munkát, csakúgy, mint a meglévő pálya vízelvezetését. Ütemesen végzik a meglévő pálya melletti támfal építését is.

Szintén az M0 szélesítésén, az 51. számú főút és az M5 közötti szakaszon megkezdődött az alkalmatlan fedőréteg eltávolítása és a talajcsere, de ezt csak a kitartó esőzések megszűnése után lehet folytatni. Ugyanakkor az 51-es úti csomópontba tervezett hidaknál hozzáláttak az alapozáshoz és a pillérek készítéséhez. Ugyanebben a csomópontban záportározót építenek, és meghosszabbítják az átereszeket.

Az M43 autópálya Szeged és Makó közötti szakaszán a tervek szerint június 15-én átadják a forgalomnak a 4519-es jelű összekötő út csomóponti ágait, az április 1-jén ideiglenesen átadott körforgalmat pedig elbontják, és folytatják a pálya építését.

Az útépítési munkák közül jelenleg a pályaszerkezeti, illetve aszfaltozási munkák előkészületei zajlanak, a munkálatok végzését a sok csapadék nehezíti. Az M43 autópálya harmadik szakaszán májusban folytatódott a főpályán a betonalap, valamint az aszfalt alap- és kötőrétegének építése, ezen kívül az autópálya alatti vízépítési munkák is megfelelően haladtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik