Belföld

Wieszt a közgyűlés előtt nyilatkozik

Wieszt János nyilatkozatot tesz a Fővárosi Közgyűlés csütörtök reggeli ülése elején, és az ülés kezdetén a függetlenek között ül a Városháza Díszteremében. A közgyűlést reggel nyolc órára hívták össze, eddig az időpontig a 67 képviselő közül mindössze hárman jelentkeztek be a szavazórendszerbe.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást annak kapcsán, hogy a Fidesz XI. kerületi szervezete hatalommal való visszaélés gyanúja miatt feljelentette Wieszt Jánost.

A Fidesz helyi szervezete szerint Wieszt János kétmillió forint csúszópénzt fogadott el, amelyet egy titokban készített videofelvétel tanúsít; a bemutatott felvételen az látszik, hogy a szocialista politikus, aki a XI. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának is az elnöke, egy borítékot vesz át.

Sajtóinformációk szerint a videó 2007-ben, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában készült. Wieszt, aki akkoriban a kamara főtitkára is volt, a testület budai épületében fogadott egy ügyfelet. A felvételt a vállalkozó készítette. A pénz átvételekor egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról van szó.

Wieszt János szombat este az Echo Tv Heti mérleg című műsorában azt mondta: az elhíresült videofelvételen valójában kölcsönt kapott a vállalkozótól.

A csúszópénz elfogadásával megvádolt Wieszt János ártatlannak és egyben politikai áldozatnak tartja magát. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ugyanakkor bejelentette, hogy kezdeményezi MSZP-s párttagságának felfüggesztését.

Azt írta ugyanakkor, hogy önkormányzati képviselői mandátumáról és az általa viselt tisztségekről nem mond le, mivel ezzel – szerinte – azt a hamis látszatot keltené, hogy elismeri a bűnösségét. Wieszt bejelentette azt is, hogy mivel személye tehertétellé vált az MSZP számára, ezért nem kíván elindulni az őszi önkormányzati választásokon. Kedden pedig közölte a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójával, hogy független képviselőként kíván a továbbiakban politizálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik