Belföld

Kormányalakítás és nagygyűlés szombaton

Orbán Viktor miniszterelnök lesz, kormánya felesküszik, mindezt a Fidesz nagygyűléssel igyekszik megünnepelni. Politikai nagyüzem szombaton.

Ez még nem a hatnapos munkahét, de tény, a parlament szombaton sem pihen. A plenáris ülésen ugyanis Orbán Viktor zárja rövidre a kormányprogramjával kapcsolatos vitás kérdéseket. Az ülésen Sólyom László is ott lesz és izgalom nélkül várhatja a szavazást a kormányprogram elfogadásáról és a miniszterelnök megválasztásáról, amelyhez az országgyűlési képviselők több mint felének, azaz 194 képviselőnek az igen szavazata szükséges.

Ezt követően az államfő parlamenti dolgozószobájában átveszi az új kormány tagjairól szóló miniszterelnöki előterjesztést, délután egy órakor pedig a Sándor-palotában kinevezi a tárcavezetőket: belügyminiszterré nevezi ki Pintér Sándort, honvédelmi miniszterré Hende Csabát, közigazgatási és igazságügyi miniszterré Navracsics Tibort, külügyminiszterré Martonyi Jánost, nemzetgazdasági miniszterré Matolcsy Györgyöt, nemzeti erőforrás miniszterré Réthelyi Miklóst, nemzeti fejlesztési miniszterré Fellegi Tamást, vidékfejlesztési miniszterré Fazekas Sándort és tárca nélküli miniszterré Semjén Zsoltot.

A szavazás után a miniszterelnök ünnepélyes eskütétele következik, majd elhangzik a Himnusz. Kétórás szünet után ismertetik a köztársasági elnök átiratát a bizottságok által a héten meghallgatott és támogatott miniszterek kinevezéséről, akik leteszik az esküt. Az alkotmány szerint a kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg.

A plenáris ülés a Szózattal zárul, de a napnak még nincs vége, délután három órára ugyanis nagygyűlést hirdetett a Fidesz a Parlament elé a Kossuth térre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik