Belföld

Sólyommal ütné a Fideszt az MSZP?

Az esélytelenség okán a Fidesz gyengítésére használná az államfőjelölést az MSZP. Még az sem kizárt, hogy a szocialisták Sólyom mögé sorakoznak. Dönteni Orbán fog.

Eleve vesztes posztra keresnek embert a szocialisták, a legnagyobb ellenzéki pártban ugyanis arról folyik a vita, jelöljenek-e a köztársasági elnöki posztra. Mint arról a Népszabadság a héten beszámolt, a szocialisták országos elnöksége összeült a héten, hogy megállapodjanak a jelöltről és arról, hogy egyáltalán indítsanak-e valakit.

Az fn.hu úgy tudja, hogy az MSZP vezetésében hajlanak arra, hogy egy önálló jelölttel mutassák meg, ők is részei a politikának, az azonban kérdéses, találnak-e statisztát a fideszes kétharmad árnyékában.

A baloldali alternatíva

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője szerint, ha a Fidesz biztos befutó jelöltjével szemben ellenjelöltet indít az MSZP, azzal tulajdonképpen azt demonstrálhatja, hogy képes alternatívát állítani.

Az MSZP egyedül is jelölhet valakit, míg a Jobbik 47 képviselővel nem, így a szocialisták ezzel is jelezhetik fölényüket, hogy igényt tartanak az ellenzék vezető ereje címre, a váltópárti státusra. Más kérdés, hogy a Fidesz kétharmadával annak a győzelme borítékolható, aki legelöl szerepel Orbán Viktor noteszében.

Orbánék visszakapják

Hallani olyan eshetőségről is, hogy „visszaadják a Fidesznek a 2005-ös kölcsönt” és most az MSZP állna be Sólyom László mögé. Ezzel kapcsolatban egy forrásunk úgy fogalmazott, hogy „eljöhet az a helyzet, hogy Orbánéknak majd azt kell bizonyítaniuk, miért jobb az ő jelöltjük Sólyomnál, amiből nem jöhetnek ki jól.”

Ennek kapcsán Szomszéd Orsolya arra hívta fel a figyelmet, hogy Sólyom jelölése egyértelműen egy politikai, taktikai döntés lenne, nem a jelenlegi államfővel való szimpátián alapulna.

Kommunikációs nehézség

„Köztudott, hogy az MSZP viszonya inkább konfliktusos volt Sólyom Lászlóval, viszont egy ilyen húzással kétségtelenül nehéz helyzetbe hozhatná a Fideszt. Hiszen a kormányzó pártnak eleve komoly fejtörést okoz, hogyan kommunikálja Sólyom “lecserélését”, akit a jobboldal elfogad és akit korábban az elnöki székbe juttattak” – fejtette ki az elemző.

Vagyis az MSZP ilyen irányú gondolkodását az új helyzet hozhatja, semmint az őszinte meggyőződés. Persze kész helyzetet teremtene, ha Sólyom bejelentené nem vállal még egy ciklust, ám úgy tudjuk, megfelelő támogatás esetén maradna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik