Belföld

Sokba került a Fidesznek a kétharmados győzelem

3,2 milliárdot költöttek a pártok a választási kampányban – becsüli a be nem vallott adatokat a képmutatás.hu oldal. Ez a 2006-os választásokra fordított összeg fele, de a két nagy párt még így is több, mint egymilliárdot költött a kampányra.

A szoros költekezési versenyben a Fidesz végül megelőzte az MSZP-t 1 milliárd 289 milliós kiadásával – derül ki a Transparency International és a Freedom House együttműködésével készülő oldalon.

A biztos győztesnek tartott párt nem sajnálta a pénzt a szavazók megnyerésére. Volt olyan budapesti nagygyűlésük, melynek megszervezése 4 millió forintba került, míg közvélemény kutatásokat 30 millióért rendeltek. Több, mint félmilliárd jutott a óriásplakátokra, falragaszokra.

A végösszeg tekintetében azonban az MSZP sem maradt le sokkal riválisa mögött: 1 milliárd 159 milliót költött. Ebből 425 millió mehetett el a köztéri megjelenésre és a kampánystáb fenntartására is jutott 20 millió.

honnan volt pénzük?

Az MSZP és a Fidesz esetében is meghaladta a bevallott költségek összege a pártkasszába befolyó bevételeket 2009-ben. Az MSZP honlapján 1,3 milliárdos bevételével szemben 1,6 milliárdos költségeket tüntet fel. A Fidesznél is hasonló a helyzet: tavaly 2,7 milliárd forintot költött, bevételei 60 millió forinttal haladták meg a kiadásokat.

Kis párt, kis költés

A korrupcióellenességét hangsúlyozó LMP tartotta magát az elveihez: a parlamentbe jutott pártok közül ők használták fel a legkevesebb pénzt programjuk népszerűsítéséhez, 259 millió forintot. A Jobbik sem lépte át a választási törvényben meghatározott határt 276 milliós költésével.

Sokat költött és nagyot bukott az MDF, akik 243 milliót is elverhettek a korteskedésre, feleslegesen. Az SZDSZ 32 milliójával sereghajtóvá vált, igaz a politikában is.

Bevallásos alapon

Nem véletlen, hogy csak becsült adatokról beszélhetünk, hiszen a pártok hivatalosan jóval kevesebb pénzt vallanak be, mint amennyit valójában felhasználnak. Ezen a gyakorlaton a jelenlegi választási törvény módosításával lehetne változtatni.

A kepmutatas.hu javaslata szerint a tízszeresére kellene növelni a pártok számára meghatározott keretösszeget, és kötelezni őket arra, hogy pontosan elszámoljanak a költségeikkel. Így átláthatóbb lenne, ki mennyit költött valójában.

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik