Belföld

A pedagógusoknak nem tetszik Kósa terve

Nem helyeslik a pedagógus szakszervezetek, hogy az önkormányzatok helyett az iskolaigazgatók tárgyaljanak az intézmények esetleges átszervezéseiről vagy más épületbe helyezéséről - írja az MR1-Kossuth rádió honlapja.

„Költségmegtakarítást nyilván jelent, viszont demokráciadeficit is kialakulhat” – reagált a Krónikának Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke arra a fideszes Kósa Lajos által benyújtott módosító javaslatra, amely megkönnyítené az önkormányzatok számára az iskolák átszervezését, megszüntetését vagy fenntartói jogának átadását.

A debreceni polgármester azzal érvel, hogy jelentős többlet terhet jelent a háromnál több közoktatási intézményt fenntartó helyhatóságoknak, ha az említetteken kívül például az iskolák költségvetéséről vagy egyes részeinek évközbeni más épületbe helyezéséről tárgyalnak a szülőkkel, a diákokkal vagy a kisebbségi önkormányzattal, illetve szakértői véleményeket kérnek róla. Ezért dönthetnek úgy, hogy az egyeztetéseket az iskolaigazgató folytassa le, így az illetékes önkormányzat már csak vele beszélné meg az átszervezést.

Nincs szó demokráciadeficitről – mondta a Krónikának Kósa Lajos. A fideszes politikus úgy vélte, csupán technikai javaslatot tett; az átszervezés pedig fenntartói kérdés. Szerinte azokban az esetekben, amikor az iskola komoly átszervezéséről van szó, „az élet úgyis kiköveteli” a részletes egyeztetést.

Az érdekképviseletek nehezményezték, hogy a fenntartó önkormányzat május közepe helyett július végéig dönthet az iskolát érintő átszervezésekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik