Belföld

Menedékjogot kért Magyarországtól egy amerikai pedofil

Április közepén Budapesten fogták el azt az amerikai pedofilt, akiért a napokban megérkeztek az FBI ügynökei. A férfi menedékjogot kért Magyarországtól - írta az Index pénteken.

“A napokban érkeztek meg az amerikai légimarsalli szolgálat emberei Budapestre, hogy magukkal vigyék John D. Clarkot, akit pedofília, azaz gyermekekről készült pornográf felvételek terjesztése miatt körözött sokáig az FBI. Az ügynököknek azonban egyelőre le kell mondaniuk tervükről, mert a férfi az utolsó pillanatban, csütörtökön menedékjogot kért Magyarországtól” – olvasható a hírportálon.

A menedékjog taktikai lépés

A BRFK gyermek- és ifjúságvédelmi osztályvezetője az Indexnek elmondta: a magyar bevándorlási hivatalnak le kell folytatnia az eljárást. Clark húzása leginkább taktikai lépésnek tűnik, így időt nyerhet, és később vihetik ki az Egyesült Államokba, ahol hosszú börtönévek várnának rá.

Nahalkó József közölte: az elmúlt hetekben nyomozást folytattak, hogy Clark Magyarországon is elkövetett-e hasonló jellegű bűncselekményeket. A rendőrök megtalálták az albérletet, ahol élt, de nem leltek olyan nyomra, amely szerint Clark itt is elkövette volna azt, amivel az Egyesült Államokban vádolják.

A BRFK osztályvezetője hozzátette: a magyar hatóság szándéka az, hogy Clark az Egyesült Államokban álljon bíróság elé, hiszen tetteit nagyrészt ott követte el. Az FBI kiemelt kategóriájú nemi erkölcs elleni bűncselekményekkel gyanúsítja, amiért hosszú börtönévek várhatnak rá.

A diákjai buktatták le az angoltanárt

Nahalkó József április 14-ei sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy előző nap este a VII. kerületi Akácfa utcában névtelen bejelentés nyomán elfogták, majd őrizetbe vették az egy éve Magyarországon bujkáló 1954-es születésű John D. Clarkot.

A férfi az FBI Top 100-as listáján szereplő elkövető, az Egyesült Államokban több szexuális, pedofil, nemi erkölcs elleni bűncselekmény elkövetése miatt keresték évek óta. Ellene az Interpol is elfogató parancsot adott ki. John D. Clark más európai államokban is bujkált. Általában angoltanárként próbált elhelyezkedni, és ilyen módon “pedofil hajlamait kielégítve” gyermekek közelében tartózkodott. Magyarországon is dolgozott angoltanárként egy budai iskolában.

Nahalkó József a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az internetet böngésző diákok leltek rá tanáruk fényképére az FBI honlapján, amelyet csak érdekességképpen nézegettek, ez az információ azonban nem közvetlenül a rendőrségen “csapódott le”.

Kérdésre válaszolva az áprilisi sajtótájékoztatón a rendőrtiszt elmondta: az FBI dönt majd arról, hogy ki kaphatja meg a nyomravezetőnek felajánlott jutalmat, mely az FBI honlapja szerint 10 ezer dollár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik