Belföld

Bajnai elégedett magával és a néppel is

A magyarok érettségével magyarázta az ügyvezető kormányfő, hogy tüntetések, sztrájkok nélkül valósult meg programja.

Bajnai Gordon búcsúlátogatáson járt a Sándor-palotában, ahol tájékoztatta Sólyom László köztársasági elnököt a kormányzati átadás-átvételről, és beszámolt a kabinet munkájáról.

A leköszönő miniszterelnök szerint kormánya nehéz, de eredményes időszakon van túl. Amit vállaltak, teljesítették. Előzőleg a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung című újságnak a magyarok érettségével magyarázta Bajnai, hogy tüntetések, sztrájkok nélkül valósult meg programja.

A német konzervatív lap szerint a magyar példára azért figyel Európa, mert minta lehet a válságkezelésre. Bajnai szerint Magyarország már tavaly szembesült azzal a problémával, amivel előbb- utóbb az EU többi tagállama is fog, hogy csökkentenie kell adósságát, a deficitet. “Ez azt jelenti, hogy a következő öt évben a politikai instabilitás óriási lesz Európában” – tette hozzá.

A leköszönő kormányfő szerint az unió közös feladata biztosítani, hogy a 26 tagállam mindig segítse a huszonhetediket a helyes úton maradni. Mint mondta: a piacok bizalmatlanságával és az arra támaszkodó spekulációval szemben rendkívüli erőt kell mutatni.

A hazai politikai viszonyokról Bajnai úgy vélte, hogy a választási kampányban túl sokat beszéltek arról, hogy kinek kell megszerezni a hatalmat, és túl kevés szó esett arról, mit kellene kezdeni azzal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik