Belföld

Brüsszel hallgat állampolgársági ügyben

Az unió nem foglal állást a magyar szlovák állampolgársági kérdésben, de a jószomszédságot pártolják.

Az Európai Bizottságnak nincsen illetékessége állampolgársági ügyekben, ezekről az Európai Unió tagországai saját illetékességi körükben jogosultak dönteni – jelentette ki csütörtökön Brüsszelben az EU végrehajtó testületének egyik szóvivője. “Egyáltalán nem tudnunk beavatkozni ebbe az ügybe” – fogalmazott Matthew Newman, az alapjogokért is felelős biztos, Viviane Reding szóvivője a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság mindazonáltal jól ismeri a Szlovákia és Magyarország között feszültséget okozó helyzetet.

Szlovákia nemzetközi szervezeteknél is igyekszik tiltakozni a magyar állampolgársági törvény módosítása ellen, illetve gyorsított eljárással módosította saját ugyanilyen jogszabályát.

Bizottsági források ugyanakkor értésre adták, hogy az uniós tagállamoknak teljes szuverenitásuk van abban a tekintetben, kinek és milyen szempontok alapján adnak állampolgárságot. Az uniós szerveknek nincs illetékességük abban a kérdésben, hogy milyen szabályozást hoznak a tagországok ezen a területen, a bizottságnak pedig nem a tagállami, hanem elsősorban az uniós szabályok betartásának, illetve megsértésének figyelemmel kísérése a feladata.

Hasonló álláspontra helyezkedett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa is. Knut Vollebaek kedden este tett nyilatkozatában megerősítette, hogy az állampolgárság megadása az egyes államok dolga, bár amikor más ország állampolgárait érintő politikai döntések születnek, a jószomszédság és a nemzetek közti baráti viszony alapelveit is figyelembe kell venni. Vollebaek egyúttal kétoldalú konzultációkra ösztönözte Szlovákiát és Magyarországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik