Belföld

Magára maradhat Wieszt János

Hivatalosan türelmesek a szocialisták Wieszt Jánossal szemben, más források szerint inkább elkezdtek kihátrálni a kétmilliós borítékot átvevő MSZP-s politikus mögül. A felvétel készítője úgy érzi, tönkre akarják tenni.

A hét végéig kapott haladékot a magyarázkodásra Wieszt János. Az újbudai MSZP-s politikust meghallgatta a szocialisták kerületi szervezete, ahol a kétmilliós borítékot eltevő Wieszt arra kérte párttársait, hogy a héten hadd hozza nyilvánosságra a saját verzióját az esettel kapcsolatban.

Ki az a Wieszt János? (Fotó: Orosz Györgyi)

Ki az a Wieszt János? (Fotó: Orosz Györgyi)

Szabó Vilmos, az MSZP XI. kerületi elnöke az fn.hu-nak elmondta, az ártatlanság vélelme miatt adtak időt képviselőjüknek, aki a meghallgatásán azt mondta, „a történet teljesen ellentétes a videón látottakkal”. Más forrásból úgy értesült lapunk, hogy Wieszt nem szolgált meggyőző bizonyítékokkal, így a „hadd kommunikálja a saját verzióját” kitétel inkább azt jelenti, hogy a párt igyekszik kilépni a rejtett kamerás felvételen szereplő politikus mögül.

A telefonon elérhetetlen Wieszt János bele is kezdett saját verziójának nyilvánosságra hozatalába, közleményben jelentette ugyanis ki, „a bemutatott felvétel tényleges tartalma és annak az értelmezése között fényévnyi távolság van”. Hozzátette, hogy a jelenleg rendelkezésre álló verzióról igazságügyi szakértő véleményét kérte, aki „nem zárja ki a hang és a kép manipulálásának lehetőségét”. Felhívta a figyelmet arra is, hogy „egy titkosszolgálati eszközzel készült videó ügyéről van szó, ami illegális, ezt a törvény bünteti”.

nem hisznek az olvasók

Az fn.hu megszondáztatta olvasóit és a cikk megjelenésének időpontjában szavazó többezres, nem reprezentatív mintából az derül ki, hogy az olvasók több mint 80 százaléka szerint nem manipulált a felvétel. A második legtöbb kattintást az kapta, hogy „Wieszt fejét rámontírozták egy fideszes testre”, de voltak, akik azt sem zárták ki, hogy „Wieszt és partnere csak egy színdarabot próbált”.

Megszólalt viszont a felvétel készítője, a Qwerty Computer Kft-t vezető Gálfi István. A Vastagbőr blogon közzétett írásában elismeri, hogy 2007-ben ő adta a 2,2 millió forintos kenőpénzt annak fejében, hogy megvehesse az általa 1995 óta bérelt Bartók Béla úti üzlethelységet.

Gálfi közzétett egy újabb videót is, melyen egy öltönyös, ám névtelenségbe burkolózó férfi érdeklődik nála a Wieszt pénzátvételét bemutató felvételről. A vállalkozó arról is beszámolt, hogy az ügy kirobbanása óta betörték üzletének kirakatát, kapott egy APEH-vizsgálatot, és rakodó teherautóit egy hét alatt nyolcszor bírságolták meg.


Mint mondja: „Sokan úgy gondolják, hogy ez a történet arról szól, hogy egy gazdag vállalkozó kenőpénzért jelentős haszonnal, rizikó nélkül nyúlja le a közvagyont. Én viszont úgy gondolom, ez a történet arról szól, hogy Abszurdisztánban hányszor lehet egy vállalkozóval kifizettetni a helyisége árát.”

Olvasói sztorik