Belföld

Árvízi készültség 1544 kilométeren

Javult az árvízi helyzet az országban, de a Sajó és a Hernád torkolatában kritikus a helyzet és áradnak a Körösök.

1544 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Ebből 130 kilométernyi védvonalon rendkívüli, 364 kilométeren harmadfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága 24 óra alatt megduplázódott, már 140 ezer hektár áll víz alatt.

A Tisza bal oldali mellékfolyói áradásnak indultak. A Tisza “megtámasztja”, így visszaduzzasztja a Sajót, ezáltal a Hernáddal alkotott deltában még kritikusabbá válhat a helyzet, itt hosszan elhúzódó áradásra és védekezésre kell készülni.

Jelenleg a Hernád alsó szakaszánál lévő településeknél – Bőcs, Berzék, Sajóhídvég, Köröm, Girincs, Kiscsécs -, valamint a Sajó-Hernád torkolatnál Ónod mellett folyik a legintenzívebb védekezés.

A Fekete-Körös várhatóan éjszaka tetőzik másodfokú, 600 centi körüli vízállásnál. Gyengén, óránként egy centiméterrel emelkedik a Fehér-Körös és emelkedik a vízoszlop-magasság a Kettős-Körösön. Utóbbi a számítások szerint szombaton tetőzik 560 és 620 centinél.

Gyengén, de emelkedik a Sebes-Körös vízszintje is. A Berettyón pedig a Kettős-Körös visszaduzzasztó hatása miatt a készültségi szint fölötti vízállás kialakulására lehet számítani péntek este. A mellékfolyókon levonuló árhullám miatt árad a Hármas-Körös is, ám a folyón még nem kellett elrendelni riasztást.

Tarján-patak áradása miatt nagy mennyiségű kommunális hulladék és döglött hal halmozódott fel a víztározó környékén, ezért harmadfokú vízminőségi védelmi készültséget rendeltek el. A térségben folytatódik a Zagyva, és az Ipoly apadása is, de az Észak-Duna-völgy belvízrendszeri csatornáinak vízszintje jelentősen emelkedett, így elrendelték a másodfokú belvízvédelmi készültséget.

A Dunántúlon a Kapos mentén még harmadfokú a készültség, de a szakemberek szerint szivattyúzással javulhat a helyzet; a Balaton vízszintje rendkívül magas. Az M1-esen beomlott úttest ideiglenes helyreállítása megkezdődött, várhatóan holnap este rá lehet engedni az autókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik