Belföld

Benzinárban lesz a parkolás

A közterületi parkolás jogi feltételeinek megteremtését célzó törvénymódosító javaslat általános vitára bocsátásával egyhangúan egyetértettek a képviselők az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának szerdán tartott ülésén.

A javaslatot Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselő terjesztette be. Lényeges pontja, hogy a 95-ös motorbenzin árának éves átlagában maximálják a közterületi parkolási óradíjakat, továbbá a parkolási rendszer működtetésére meghatározott gazdasági társasággal közszolgáltatási szerződést köthet a helyi önkormányzat.

A törvénymódosító javaslat szerint a jelenleg közszolgáltatást nem biztosító szervezetek továbbra is elláthatják az érvényes szerződésük alapján a feladatot, de a szerződésüket nem lehet módosítani, így például határozatlan idejűvé alakítani.

Rogán Antal a képviselőket emlékeztette arra, hogy a törvénymódosítást sürgeti az Alkotmánybíróság határozata, amely szerint 2010. június 30-ig módosítani kell a törvényt.

Az ombudsman elengedné

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint megsértette a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP) a jogállamiság elvét és a tisztességes eljáráshoz való jogot akkor, amikor nem tekintett el a pótdíjkövetelésétől, miután egy autós utólagosan bemutatta parkolójegyét.

Szabó Máté ombudsman megállapította azt is, hogy a parkolási társaság félrevezető tájékoztatást ad ügyfeleinek azzal, hogy a honlapján azt a látszatot kelti, mintha nem lenne lehetőség a parkolójegy utólagos bemutatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik