Belföld

A felvidéken is gondokat okozott a vihar

Szlovákiában - az északnyugati zsolnai régiót kivéve - országszerte nagy problémákat, komoly károkat okozott a szombat éjjel óta tomboló viharos szél és a kiadós esőzés.

Pozsonyban és környékén a szélvihar fákat, villanyoszlopokat döntött ki, háztetőket, parkoló gépkocsikat tett tönkre.

Gondokat okoz a sűrűn hulló eső, aminek következtében megáradtak a helyi patakok, és a víz több régióban pincék és házak tucatjait öntötte el, különösen Közép- és Kelet-Szlovákiában.

A tőketerebesi járás 11 településén harmadfokú árvízvédelmi riasztást hirdettek ki, s néhány ház lakóit el kellett költöztetni hazulról.

Harmadfokú riasztást adott ki a Szlovákiai Hidrometeorológiai Intézet a Felső-Vág mentére, a Garam teljes szakaszára, a Sajó és az Ipoly vízgyűjtő területére.

Másodfokú a készültség az erdőháti régió nyugati szélén, a Középső-Vág mentén, a Nyitra és a Zsitva alsó szakaszán, továbbá a Poprád, a Hernád, a Gölnic mentén. A Bodrog alsó folyása mentén másod-, felső szakaszán első fokú a készültség.

Rengeteg munkájuk van országszerte a tűzoltóknak, a közszolgálati rádió jelentése szerint nem győzik szivattyúzni a vizet az elöntött pincékből.

A szlovák vasút korlátozta a vonatok sebességét azokon a szakaszokon, amelyeket veszélyeztet a víz. A vasút szerint egész nap kisebb-nagyobb késésekre kell számítaniuk az utazóknak.

Emberáldozatokról nem érkezett jelentés, de sérültekről igen. A nyugat-szlovákiai Galgócon például letört faág esett egy asszonyra, akit sérüléssel kórházba szállítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik