Belföld

Már 43 áldozata van a bányarobbanásnak

Negyvenháromra nőtt a hét végi szibériai bányaszerencsétlenség halálos áldozatainak száma - közölte a katasztrófavédelem operatív törzse kedd reggel.

Az áldozatok közül eddig 39 embert azonosítottak. Negyvenhét ember van még a mélyben, akinek a sorsa ismeretlen.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő kedden a Kemerovói megyei Novokuznyeckbe érkezett, ahol felkereste a vasárnap hajnali metánrobbanás sérültjeit – eddig 84 ember került kórházba, illetve fordult orvoshoz -, majd Mezsdurecsenszkbe, egyenesen a Raszpadszkaja bányába ment.

A miniszterelnök követelte a szerencsétlenség okainak alapos kivizsgálását, és egyebek között segítséget ígért az áldozatok családjainak: az elhunytak hozzátartozóinak az eddigi ismeretek szerint a kormánytól, a vállalattól és egyéb forrásokból több millió rubelt fizetnek majd ki.

Kedd reggelre teljesen helyreállították a bánya áramellátását és levegőztetését, és tíz mentőosztag kereste az áldozatokat a több mint 400 kilométeres aknarendszerben. A háromnapos munkaszünet után megjelent moszkvai lapok szerint a hivatalos közléssel ellentétben nem két, hanem négy robbanás történt. A Raszpadszkajában kokszolható szenet termelnek ki, és az ilyen bányákban általában mindig sok metán szabadul fel, a Raszpadszkaja pedig különösen magas metánszintjéről ismert.

A lapok ugyan egybehangzóan azt írták, hogy a bánya az egyik legjobban felszerelt egyebek között a metántartalom növekedését jelző berendezésekkel, a Moszkovszkij Komszomolec értesülése szerint a berendezéseket rendszerint különféle eljárásokkal maguk a bányászok “kikapcsolják”, mert már 2 százalékos szintnél riasztottak – ez lehet az oka annak, hogy a bánya vezetése szerint a metánszint a robbanások idején normális volt. A műszerek “kikapcsolása” a kuznyecki szénmedence más bányáiban is vezetett már szerencsétlenségekhez.

Több szerencsétlenség is történt a bányában

A medencében 2002-ben a Kokszovaja bányában 4, 2003-ban a Ziminyka bányában 12, 2007 márciusában az Uljanovszkaja bányában 32, és 2007 májusában a Jubilejnaja bányában 38 bányász vesztette életét. A sajtó szerint a Raszpadszkajában az elmúlt öt évben több szerencsétlenség is történt már.

A mostani baleset okait azonban egyelőre nem kutatják, minden energiát az emberek mentésére összpontosítanak. Szakértők szerint a szénkitermelést a bányában helyre lehet majd állítani, annak ellenére, hogy a központi akna romba dőlt.

A Raszpadszkajában tavaly 10,6 millió tonna szenet hoztak felszínre, ami az Oroszországban bányászott kokszolható szén 11-12 százalékának felel meg. A bánya egyebek között a novolipecki és a magnyitogorszki fémipari kombinátokat látja el szénnel, s átmeneti kiesése nem okoz problémát, amennyiben viszonylag rövid idő – néhány hét – alatt újra beindul a kitermelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik