Belföld

A családi adózástól a családi csődgondnokig

Három elemből álló törvénymódosítást nyújt be a KDNP a családok csődvédelmére.

Harrach Péter frakcióvezető a közrádió reggeli műsorában azt mondta: a devizahiteleseknek először felkínálnák, hogy kölcsönüket váltsák forint alapúra. A mégis fizetésképtelenné vált adósok lakását az önkormányzatok állami támogatással megvennék. Attól kezdve az adós bérelhetné. Ha a család lakbért sem fizet, akkor családi csődgondnokot rendelnének ki hozzá.

Közben egy szakember kiszámolta, hogy a minden harmadik magyar keresőképes járna jól a családi adózással. Az mfor.hu-nak a BDO Forte ügyvezető igazgatója azt mondta, az új rendszer megerősítené a középréteget. Gerendi Zoltán arra vonatkozóan nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, hogy éves szinten mennyivel maradhat több a családok kasszájában.

A szakember úgy véli, a családok a náluk maradt pluszpénzt nagyrészt el fogják költeni, ami növeli a fogyasztásra kivetett adókból, így az áfából származó költségvetési bevételeket. Ez pedig nagyrészt kompenzálhatja azt a bevételkiesést, amit az okoz, hogy a családi adózással – bizonyos jövedelem alatt és gyerekszám felett – gyakorlatilag megszűnik a személyi jövedelemadózás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik