Belföld

12 év fegyházra ítélték Balla Irma fiát

Tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság első fokon hétfőn S. Sándort, akit édesanyja, Balla Irma volt debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt az ügyészség.

A bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt ítélte el S. Sándort, akit 10 évre eltiltott a közügyek gyakorlásától, és kötelezte több mint 10 millió forint perköltség megtérítésére is.

A vádlott védője korábban azt kérte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságtól, hogy bűncselekmény hiányában mentse fel S. Sándort, aki ellen “semmilyen konkrét bizonyítékot” nem tudtak felmutatni.

Nagy Antal bíró mintegy másfél órán keresztül indokolta az ítéletet. Elmondta, hogy a vádlott végig tagadta a gyilkosság elkövetését, de a bíróság a bizonyítékok összevetésével “kétséget kizáróan” megállapította, hogy Balla Irmát fia, S. Sándor ölte meg, aki “alárendelt, függő viszonyának” vetett véget e brutális tettel.

Nagy Antal bíró rámutatott arra, hogy anya és fia kapcsolatát állandó konfliktus jellemezte, ami S. Sándor tanulmányi előmenetelével – kimaradt az egyetemről – és azzal volt összefüggésben, hogy erős akaratú anyja elvárta: a takarításban akkor is vegyen részt otthon, ha más programja lett volna. Így történt ez a végzetes éjszaka előtt is: “a vádlott anyja tiltása ellenére távozott a lakásból Bagamérba” – mondta a bíró.

A bíró részletesen ismertette azokat a szakértői véleményeket, amelyek szerint a Balla Irma körme alatt talált, fia ruhájából származó maradványok csak “erőszakos dulakodás” következtében kerülhettek oda.

Magyar György ügyvéd a móri téves ítélethez hasonlította a hétfői döntést. Szerinte mivel a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés életfogytig tartó szabadságvesztéssel, de legalább 30 évvel büntetendő, felemrü a kérdés, hogy ha a bíróság szerint tényleg S. Sándor a gyilkos, akkor hogyan kaphatott 12 évet. Másodfokon fel fogják menteni védencét – nyilatkozta a láthatóan feldúlt ügyvéd.

Balla Irmát 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség a fiát, S. Sándort vádolta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik