Belföld

A Kendermag legalizálna, az IKSZ büntetne

A Kendermag Egyesület nem a drogfogyasztást propagálja, hanem a hozzáférés és a használat lehetőségének szabályozott keretek közé szorítását akarja elérni - mondta a szervezet szóvivője vasárnap.

A könnyű drogok fogyasztásának legalizálásáért szót emelő, világszerte megrendezett Global Marijuana March megmozdulás magyarországi rendezvényén, amelyen mintegy százan vettek részt, Tóth Balázs azt hangsúlyozta, hogy ha a könnyű drog fogyasztói ellenőrzött és szabályozott keretek között jutnának a drogokhoz, mintegy 60 milliárd forinttal gyarapíthatnák az állami költségvetést.

Hozzátette: a fő probléma abból adódik, hogy a könnyű drogok dílereken keresztül jutnak el a fogyasztókhoz, és a bevétel a bűnözőkhöz, valamint a terrorizmust támogatókhoz jut el. Az egyesület szerint a könnyűdrogok legalizálása esetén drasztikusan visszaesne a kemény drog használata.

A szóvivő azt mondta, hogy tartanak attól, hogy az új Országgyűlés szigorítani fogja a jelenlegi törvényeket, amely alapján most aki kábítószert fogyaszt, akár kétéves börtönbüntetést is kaphat. Mint fogalmazott, a törvény és a valóság messze áll egymástól, ugyanis legutóbb 2000-ben szabtak ki fogyasztásért börtönbüntetést, és a végrehajtás alól az illető köztársasági elnöki kegyelmet kapott.

A rendezvény közelében az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is gyűlést tartott. Ők azt szeretnék elérni, hogy a kábítószerrel való visszaélés elősegítése önmagában büntethető legyen.
Stágel Bence, az IKSZ elnökhelyettese elmondta, hogy azt javasolják, hogy önmagában azt a bűnsegédi magatartást is büntessék a jövőben, ami a kábítószer-fogyasztást népszerűsíti, vagy a termesztésre vonatkozóan információkat közvetít. Az erre vonatkozó törvényjavaslatot várhatóan a Kereszténydemokrata Néppárt nyújtja majd be a parlamentnek.

A kereszténydemokrata politikus leszögezte, hogy az IKSZ határozottan tiltakozik a Kendermag Egyesület cinikus és jogellenes kampánya ellen, amit évről évre folytat a kábítószer népszerűsítése és legalizálása érdekében.

Közölte: azt gondolják, ha Magyarországon a fiataloknak a megfelelő oktatást és munkahelyeket biztosítanak, akkor nagymértékben csökkenthető a kábítószer-fogyasztással összefüggő negatív tendencia is. A magyar fiataloknak biztos jövőképre, egészséges környezetre, megfelelő oktatásra és munkahelyekre, nem pedig a kábítószer legalizálására van szükségük. A társadalom katasztrofális egészségi helyzetében beláthatatlan következményekhez vezetne a kábítószer-fogyasztás, és -terjesztés legalizálása – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik