Belföld

Buborék okozta az olajkatasztrófát

A mélytengeri olajkútból kiszabadult metángáz-buborék okozta a British Petroleum (BP) által üzemeltetett olajplatformon a robbanást, amely következtében a létesítmény elsüllyedt a Mexikói-öbölben - közölték a helyi olajipari munkások.

Az április 20-i baleset, amely kioltotta 11 olajmunkás életét, és
megrongálta a mélytengeri olajkutat, több mint 12 millió liter
nyersolajat juttatott a Mexikói-öbölbe.

Kiderült, az volt az oka, hogy az olajkútból kiszabadult metángáz-buborék felszökött a fúrószáron, gyorsan tágult, szétnyomta a tömítéseket és zárószerkezeteket, majd berobbant.

Az olajplatform dolgozói elmondták, hogy az eset akkor történt, amikor feltáró fúrásról átállították termelő fúrásra a mélytengeri kutat. Amikor csökkentették a nyomást a fúrószárban, és hevíteni kezdték, hogy cement lezárást tegyenek az kútfej köré, vegyi reakció következtében gázbuborék képződött, és az olajkút köré vont tömítés meglazult, hiszen a tengerfenék alatt a metángáz töményebb, kristályosodott halmazállapotban van.

A gázbuborék a fúróoszlopon keresztül felfelé haladva a csökkenő nyomás következtében egyre tágult, és szétnyomta a platform különféle zárószerkezeteit. A platformon lévő munkások először azt tapasztalták, hogy hirtelen tengervíz lövell ki a fúrószárból, ezután a gáz, majd az olaj is a felszínre tört. A metángáz a szomszédos helyiségbe szivárgott, ahol berobbant, és meggyújtotta az olajat.

Emiatt a létesítményen tűz ütött ki. Az ellátó hajók erős vízsugarakkal próbálták megfékezni a lángokat és megakadályozni, hogy a fúrótorony elsüllyedjen, de ez nem sikerült. A munkaállomásról közvetlenül a robbanás után 111 embert kimentettek, de a mélytengeri kútból szivárgó olajnak mindmáig nem sikerült útját állni.

Szakértők szerint péntekig összesen 3,3 millió gallon, azaz 12,5 millió liter olaj ömlött ki a kútból. Ennek egy része elpárolgott, egy másik része a tenger fenekére süllyedt, néhány felszíni foltot elégettek. A Mexikói-öbölben úszó szabálytalan alakú szennyeződés 386 kilométeres kelet-nyugati és 160 kilométeres észak-déli kiterjedésű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik