Belföld

A németérettségin nem keményítettek

Autósiskola, sulifesztivál, uszodai házirend – ehhez hasonló szövegekre épült a német középfokú írásbeli érettségi. A nyelvtanárok szerint nem lehet gondja a teszttel a diákoknak. Úgy tűnik, van esély a tavalyi átlagon javítani. A teszt megoldásait dél körül olvashatják az fn.hu-n.

Tavaly a 3,07-es átlagú matematika mellett a németérettségi sikerült a legrosszabbul a diákoknak: mindössze 3,46-ot ért el az akkori átlagosztályzat. (A tárgyak összevont átlaga 3,65 volt.) Az idei érettségi eddigi írásbelijei azt mutatták, hogy kissé nehezebbek lettek a tesztek, pénteken kiderült viszont, hogy a németfeladatlapokra ez nem igaz. A nyelvtanárok szerint a tavalyi teszten az egyik “magnósfeladattal” volt a probléma, amelyen annyira hadart a beszélő, hogy nehezen értették meg a diákok.

A németérettségi megoldásai 11.30-tól már az fn.hu-n!

Az oktatási tárca közleménye szerint rendben elkezdődtek a német írásbeli érettségik reggel 8 órakor a középiskolákban, rendkívüli esemény nem történt. Középszinten 1063 helyszínen 27 121-en, emelt szinten 45 helyszínen 2222-en tesznek érettségit ebből a tárgyból.

A pesthidegkúti Klebelsberg Gimnáziumban is rendben zajlott le a tesztírás, különös esemény nem történt. A vizsga első része, a szövegértés és a nyelvhelyesség a pedagógusok szerint nem volt nehéz. Négy szöveget kellett elolvasni, értelmezni a diákoknak, majd az ezekkel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk. A szövegek iskolai fesztiválról, uszodai házirendről, egy nagymúltú berlini autósiskoláról és a jégkrémekről szóltak. Egy „furfangos” kérdés azért van az autóiskolás szövegben, ahol csak két egymás utáni mondatot együtt értelmezve lehetett a jó megoldást kitalálni, bár így is dilemmát okozhat a diákoknak – hívta fel azért a figyelmet Matusné Németh Eszter és Mandják Gertrúd.

ha érettségi, akkor fn.hu!

Megoldások a Facebookon is! Keresse a “Mi tudjuk az érettségi tételek megoldását” csoportot a Facebookon!

A nyelvhelyesség sem okozhat gondot senkinek. A nyelvórákon szokásos feladatokra épült ez a rész, és abból is a viszonylag könnyebb nyelvtani ismeretekre volt kíváncsi. Itt is négy feladatot kellett megoldaniuk a maturálóknak. Egy rövid szünet után következett a szövegértés hallás alapján. A pedagógusok szerint mindhárom szöveg megfelelt a középszintű követelményeknek, a hozzájuk kapcsolódó feladatok is megoldhatóak voltak. Az első két szöveg kifejezetten jól érthető volt, a harmadiknál kicsit jobban kellett összpontosítani, de nem volt vészes.

A vizsga utolsó része az íráskészségre volt kíváncsi, ezt rutinból meg kellett tudni oldaniuk a diákoknak.

A kétszintű érettségi bevezetése óta középszinten az írásbeli vizsga – csakúgy mint az angolnál – időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perc időtartamú, a második rész, a nyelvhelyesség feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces hallott szöveg értése vizsgaösszetevő következik, majd végül az íráskészség 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség-vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem vehető igénybe. Emelt és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Az érettségi és a külső nyelvvizsgák egyébként nem “kompatibilisek egymással”. Az akár közép-, akár felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező diák nem mentesül az adott nyelvből az érettségi alól. Visszafelé van némi átválthatóság: ha emelt szintű érettségin egy diák 60 százaléknál jobb eredményt ér el, az egyben beszámítható középfokú nyelvvizsgának, ha 50 és 60 százalék közötti teljesítményt ér el, akkor alapfokúnak. Ami a jegyeket illeti: az írásbeli és a szóbeli összevontan számít, és aki így elér 20 százalékot, akkor kettes, 40-től hármas, 60-tól négyes osztályzatot kap. Aki eléri a 80 százalékot, az már jelest érdemel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik