Belföld

Balázs Péter: Európa ennél fontosabb!

A távozó külügyminiszter szerint az EU-elnökség 10 évre meghatározza az ország megítélését.

Balázs Péter aggódik amiatt, hogy az új kormánystruktúrában a miniszterek többsége egy ideig az átszervezésekkel lesz kénytelen foglalkozni. A politikus a Népszabadságnak azt mondta, az új kormánynak azonnal a 2011-es európai uniós feladatokra kellene koncentrálnia, mivel nem kicsi a tét, az EU-elnökség az ország megítélését tíz évre is meghatározhatja.

A miniszter – aki távozását követően visszatér a Közép-európai Egyetemre – elégedett a mérleggel, úgy véli: egy – Szlovákia – kivételével minden szomszédjával baráti kapcsolatban lévő országot hagy utódjára. Mint mondta: Pozsonnyal diplomáciai kötéltáncot kellett járni.

Fenn kellett tartani a kétoldalú viszonyt, de minden lehetséges fórumon tiltakozni az olyan eljárás ellen, mint a nyelvtörvény vagy Sólyom László államfő feltartóztatása a szlovák-magyar határon. A külügyi tárca vezetője hozzátette: minden lépést megtettünk, ezt a minap Martonyi János is elismerte. “A hangvétel tekintetében semmiképp sem akartunk lesüllyedni Slota szintjére”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik