Belföld

Lendvai: továbbra is két forgatókönyv van

Lendvai Ildikó közlése szerint az MSZP-ben továbbra is két forgatókönyv van a tisztújításra; a csütörtöki egyeztetéseken nem született döntés ez ügyben.

A leköszönő pártelnök a megyei elnökök, az országos elnökség, valamint a választmány vezetésének közös budapesti tanácskozása után újságíróknak azt mondta: a következő döntési pont a választmány ülése lesz, ami a korábbi tervekkel ellentétben nem a pünkösdi hétvégén, hanem május 15-én lesz. Hozzátette: május 14-ig a pártszervezetek elkészítik állásfoglalásaikat az értékelésről, az ellenzéki stratégia alapelveiről és a párt előtt álló teendők politikai menetrendjéről, amelyeket a választmány ülésén vitatnak majd meg. Ennek része az is, hogy a teljes tisztújítás az önkormányzati választások előtt, vagy után történjen meg.

Megjegyezte: azt is végigvették, hogy ha az önkormányzati választások előtt lenne a teljes tisztújítás, akkor miként alakulnának a határidők, hiszen a választmánynak lehetősége van arra, hogy az alapszabályban rögzített kilencven napot ésszerű keretek közt lerövidítse. Szavai szerint ebben sem alakult ki többségi álláspont.

Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint a megyei elnökök beszámoltak arról, hogy helyben milyen vélemények vannak, de ezek “nagyon szerteágazóak”. A pártelnök arra a kérdésre, melyik szóra teszi a hangsúlyt abban a mondatban, hogy Gyurcsány Ferenc “adna még egy esélyt az MSZP-nek” úgy válaszolt: az esélyre, amit nem a politikusok, hanem a választók adnak meg a szocialista pártnak. Nekünk azon kell dolgoznunk – nem a zsűriből – , hogy ezt az esélyt a választó megadja nekünk – fogalmazott.

Ezzel összefüggésben úgy vélekedett: Gyurcsány Ferenc jövője az MSZP-hez kötődik. Kitért arra: vele egyeztetve szerdán elküldte az alapszervezeteknek a volt kormányfő vitairatát. Jelezte: nemcsak ezt, hanem más elemzéseket is kapnak az alapszervezetek.

Lendvai Ildikó kiemelte: törékeny dolog a baloldal jövője, ami a kezükben van. Azok a vitairatok jók, amik ezt tudják és nem veszélyeztetik a jövőt – hangoztatta, hozzátéve: eddig nem olvasott olyan anyagot, amelyben ne érzékelte volna a jó szándékot és a felelősséget a jövő iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik