Belföld

Tavaly vicc volt az angolérettségi

Csütörtökön az angolírásbelivel folytatódik az érettségi. Tavaly nagyon könnyűnek mondták a diákok a tesztet, többen úgy fogalmaztak, hogy „vicc volt az egész”. Mivel a magyar-, matek- és történelem-feladatlap is nehezebb volt idén, várhatóan az angol is bekeményít. A megoldásokat már csütörtök délben olvashatják az fn.hu-n.

Az angolteszt, igazodva az új érettségi elképzeléseihez elsősorban a kommunikációt, az írott és hallgatott szövegek megértését díjazza, kevésbé a nyelvtani, elméleti háttértudást. Mindkét szint négy elkülönülő részből áll.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első részre, az „Olvasott szöveg értésére” 60, a második részre, „A nyelvhelyesség” feladatsorra 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces „Hallott szöveg értése” rész következik, majd végül az „Íráskészség” 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgarészek szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség feladatsora esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használhatnak a végzősök nyomtatott szótárt. Mindkét szinten egymástól független az egyes vizsgaösszetevők értékelése, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Tavaly az fn.hu-nak nyilatkozó végzősök határozottan kijelentették, hogy az angolírásbeli egy vicc volt. Még a kevésbé jó angolosok is könnyűnek találták a kérdéssort. Mint kiderült, jól érezték, a tavalyi érettségi tárgyak közül az angol sikerült majdnem a legjobban. 3,83-as átlagát csak a kémia (4,07) előzte meg, az összes tantárgy átlaga 3,65 volt.
(Itt olvasható a tavalyi teszt középszinten és emelt szinten.)

Az érettségi és a külső nyelvvizsgák egyébként nem “kompatibilisek egymással”. Az akár közép-, akár felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező diák nem mentesül az adott nyelvből az érettségi alól. Visszafelé van némi átválthatóság: ha emeltszintű érettségin egy diák 60 százaléknál jobb eredményt ér el, az egyben beszámítható középfokú nyelvvizsgának, ha 50 és 60 százalék közötti teljesítményt ér el, akkor alapfokúnak.

Idén mind a magyar-, mind a matematika-, mind a történelemteszt nehezebbnek bizonyult az előző évinél, így várhatóan az angollal is „jobban megizzadnak” majd a végzősök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik