Belföld

Kilenc útvonalon gyűjtötték be az európai szavazatokat

Az európai külképviseletekről kilenc útvonalon gépkocsival gyűjtötték be és hozták Magyarországra a külképviseleti szavazatokat az országgyűlési választás után, a legtovább - három napig - a romániai és moldovai voksok utaztak.

Az izlandi vulkánfelhő, illetve az annak következtében elrendelt légtérzár miatt a múlt hét elején még úgy tűnt, hogy a voksolás második fordulója után a külképviseleti szavazatokat tartalmazó urnák egy részét nem lehet majd Magyarországra szállítani.

Ezért az Országos Választási Iroda és a Külügyminisztérium megszervezte, hogy az európai kontinensről a repülővel nem elérhető részeken az urnákat “hálózati begyűjtéssel” szedjék össze és gépkocsival szállítsák Magyarországra. Végül – a légtérzár feloldása és a közlekedési rend helyreállása miatt – csak kilenc gépkocsis begyűjtési út “maradt”.

A legtovább a Bukarest-Kisinyov-Csíkszereda-Kolozsvár útvonalon tartott az utazás: kedd hajnalban indultak és csütörtök este 9 órára értek a választási központba az urnák. Itt a közlekedést nem is a távolság, hanem az utak rossz állapota nehezítette.

Hosszú volt a Barcelona-Párizs-Bern, valamint (ugyancsak az útviszonyok miatt) az Athén-Tirana-Podgorica-Szarajevó útvonal is. Érkeztek még voksok a Tallinn-Riga-Varsó, a Koppenhága-Berlin-Prága, a Hága-Brüsszel-München, az Isztambul-Szkopje-Szófia, a Minszk-Kijev-Ungvár, továbbá a Róma-Milánó-Ljubljana-Zágráb útvonalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik