Belföld

Két problémás borítékot talált az OVB

Egy külképviseleti borítékot nem tud továbbítani az Országos Választási Bizottság (OVB), mert azt hibásan "címezték" meg - derült ki a testület pénteki ülésén.

A pénteki külképviseleti urnabontáson két “problémás” borítékot találtak a testület tagjai. Az egyik borítékon a “Csongrád megye, 04. oevk” volt feltüntetve, de Csongrád megyében, a 4. számú egyéni választókerületben nem tartottak második fordulót, mivel már az első körben eldőlt a mandátum sorsa. Csongrád megyében egyébként második fordulót csak az 1. és a 3. számú választókerületben tartottak.

Mivel nem lehetett beazonosítani, melyik választókerületbe szól a szavazat, az OVB arról döntött, hogy nem továbbítják a borítékot. Az iratot – ahogy a többi szavazatot a településeken a helyi választási irodák – az OVB a voksolásutáni 90. napon (felbontás nélkül) megsemmisíti, addig azt páncélszekrényben őrzik, mert a “nagy boríték” személyes adatokat is tartalmaz.

A másik “problémás” borítékon pedig csak annyi volt feltüntetve, hogy “13. oevk”, azonban a megye/főváros nem volt ráírva. Tizenhárom (illetve annál több) választókerület csak a fővárosban, Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, de második fordulót csak a fővárosi 13. választókerületben tartottak. Az OVB szerint tehát ennek a borítéknak a rendeltetési helye “azonosítható”, ezért úgy döntöttek, hogy a borítékot továbbítják az illetékes választási bizottsághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik