Belföld

Villanyóra „bütykölőket” fogtak

Több rendbeli vesztegetéssel és lopással gyanúsítják annak az áramszolgáltató cégnek az alkalmazottját, aki pénzért a valósnál kevesebb áramfogyasztást regisztrált, valamint lakóházak villanyóráit tekerte vissza Nyírbátorban és környékén - közölte a rendőrség.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a helyi rendőrkapitányság illegális lőfegyverekről, valamint jövedéki visszaélésekről szerzett információt. Ezért szerda este egy környékbeli férfihez kötődő ingatlanokon tartottak házkutatást. A százados tájékoztatása szerint fegyvert nem, csak nagyobb mennyiségű szeszt, és pancsolt italok előállításához szükséges anyagokat, illetve ukrán zárjegyes cigarettát találtak.
A rendőröknek azonban feltűnt, hogy a lakás villanyórája visszafelé forog, amit valószínűleg éppen a házkutatás megkezdése előtt kezdték illegálisan visszaállítani – tette hozzá.

Az adatgyűjtés során még aznap éjjel eljutottak az áramszolgáltató cég egyik alkalmazottjához, aki a megalapozott gyanú szerint több esetben pénzt fogadott el azért, hogy a valósnál kevesebb fogyasztást regisztráljon – mondta a százados. A 39 éves gyanúsított emellett vissza is állított villanyórákat: ezer kilowattóra visszatekeréséért tízezer forintot számított fel.
A nyomozás jelenlegi állása szerint a férfi mintegy kéttucat ilyen bűncselekményt követett el környéken lakó magánszemélyekkel és kisvállalkozókkal közösen – közölte Fülöp Gergely. A több rendbeli vesztegetéssel és lopással gyanúsított férfi a nyomozás adatai szerint 4,5 millió forint kárt okozott az áramszolgáltatónak.

A százados hozzáfűzte: eljárás alá vonták azt a 47 éves férfit is, aki a villanyórák manipulálásához számítógép-vezérelt gravírozó berendezéssel gyártotta a plombákat; őt lopás bűnsegédletével gyanúsítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik