Belföld

Orbán 2/3-dal 3/3-adot szolgálna

A kormányalakítással kapcsolatos kérdésekről tárgyalt Sólyom László államfővel.

Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje eleget tesz az államfő kormányalakításra vonatkozó felkérésének. A Fidesz elnöke ezt azután jelentette be, hogy a Sándor-palotában a kormányalakítással kapcsolatos kérdésekről tárgyalt Sólyom Lászlóval.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: a választói akarat most fordul át komoly alkotmányjogi eseményekbe, amelynek egyik része az Országgyűlés, a másik a kormány megalakulása. Az Országgyűlés alakuló ülésén, tervei szerint május 14-én Orbán Viktor javasolja kormányfőnek, miután a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelötjétől megtudta, hogy parlamenti támogatása is elégséges és hajlandó is kormányozni.

Orbán Viktor szerint bár a választóktól kapott felhatalmazás kétségkívül jelentős, hiszen több mint kétharmados, szándéka, hogy kormánya Magyarország háromharmadát szolgálja a munkájával.

A Fidesz-KDNP kormányfőjelöltje közölte: kifejezte mind a maga, mind a Fidesz és a KDNP államfő iránti nagyrabecsülését, “amely abból táplálkozik, hogy az elmúlt nehéz esztendőkben a köztársasági elnök rendkívül sokat tett a magyar demokrácia minőségének megőrzéséért, egyáltalán létezéséért”.

Orbán Viktort Varga Mihály és Szijjártó Péter kísérte el, aminek – az MTI fideszes forrásai szerint – “önmagán túlmutató jelentősége” van. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője a kormányfő személyes szóvivője lehet, Varga Mihály alelnök pedig miniszterelnök-helyettesként dolgozhat majd az újonnan felálló kabinetben.

Ajánlott link:

Sólyom felkérte Orbánt (FN.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik