Belföld

Orbán jön, Sólyom megy – kínos lehet a találkozó

A Fidesz-elnök kormányalakításra kap felkérést a "leváltandó" államfőtől.

A Sándor-palotába várja délelőtt a köztársasági elnök a választásokon győztes Fidesz elnökét, Orbán Viktort, hogy a kormányalakításról egyeztessen vele. Az államfő május 14-ére tervezi összehívni az Országgyűlés alakuló ülését, ha addig lezárul az összes jogorvoslati eljárás.

A találkozó után az államfő és a pártelnök közös sajtótájékoztatót tartanak. Korábban Orbán Viktor azt mondta, csak a Sólyom Lászlóval folytatott megbeszélés után árul el részleteket leendő kormány összeállításáról és egyéb személyi kérdésekről.

A találkozó elég kínos lehet, miután tegnap a Fidesz megüzente Sólyom Lászlónak, hogy nem számítanak rá a jövőben államfőként, vagyis az államfő augusztusban lejáró mandátumát a párt nem akarja meghosszabbítani.

Pokorni alelnök szavait a Fidesz később nem nevezte politikusa magánvéleményének, így még inkább felértékelődhetnek azok a találgatások, hogy ki lehet a Fidesz “embere” a posztra. A közvélemény – megválasztása óta – annak tartotta Sólyom Lászlót, aki valóban nem kímélte a baloldali kormányt, de néhányszor rendreutasította a Fideszt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik