Belföld

Mesterházy lesz a frakcióvezető

Az MSZP elnöksége egyhangúlag Mesterházy Attila listavezetőt javasolja parlamenti frakcióvezetőnek. A döntést a megyei elnökök is támogatták. A kongresszust június elején tartják a szocialisták.

Lendvai Ildikó pártelnök a több órás elnökségi és megyei elnöki tanácskozások után tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten elmondta, hogy a képviselőcsoport alakuló ülése május 3-án lesz, ezen megvitatják a politikai feladatokat, elfogadják a szervezeti és működési szabályzatot, valamint megválasztják az új frakcióvezetőt.

A leköszönő pártelnök kitért arra, hogy az elnökség kezdeményezte kongresszus összehívását június első hétvégéjére, és megindította az ehhez szükséges pártkonzultációt. A beérkező véleményeket a május 21-én vagy 22-én megtartandó választmány összegzi.

A pártkonzultáció keretében írásban kérnek válaszokat arra, hogyan értékelik a párttagok az elmúlt négy évet, min kell változtatni, javítani, milyen legyen az MSZP új ellenzéki, politikai stratégiájának az iránya, valamint milyen menetrendben végezzék el a tisztújítást.

Két lehetséges menetrend létezik: a júniusi kongresszus pártelnököt választ és azonnal belekezd a teljes, felmenő rendszerű tisztújításba, vagy pedig a pártelnök megválasztása után előbb új alapszabályt készítenek elő kora őszre és csak az önkormányzati választás után indítják el a teljes tisztújítást.

A pártelnök tájékoztatása szerint a kongresszus napirendjén a politikai értékelés, az ellenzéki politika aktuális feladatainak meghatározása, az önkormányzati választások előkészítése, új alapszabállyal kapcsolatos feladatok, a teljes, felmenő rendszerű tisztújítás feladatai, valamint az új pártelnök megválasztása szerepel.

Lendvai Ildikó jelezte, hogy megalakult a pártelnök személyét jelölő bizottság is. Az MTI úgy tudja, a testületet Juhász Ferenc elnökségi tag vezeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik