Belföld

Magyarok balesete a Himaláján

Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himaláján. A Mount Everest megmászása, pontosabban a csúcstámadás előkészítése közben Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült. Erőss Zsolt - az első magyar alpinista, aki feljutott a Mount Everestre - szerint nincs sok remény arra, hogy Várkonyi túlélje a balesetet. Az alpinistákat jégomlás érte.

A két magyar alpinistát, akik a Mount Everest megmászására készültek, április 26-án, hétfőn délután érte a baj – áll a pekingi magyar nagykövetséghez kedden késő délután érkezett faxon. A sportolókat egy lavina sodorta el.

Klein Dávid megsérült, de biztonságban van, míg Várkonyi László Alfréd (képünkön balról) eltűnt – mondta Sárközy, kiegészítve azzal, hogy Klein Dávid állapotáról egyelőre még nem tudtak meg részleteket.

Nem tudják, hol lehet Várkonyi

Az ismert magyar sportembereket körülbelül 7000 méteres magasságban érte a baleset. Az expedíció tagjai és a helyi szakemberek megkezdték Várkonyi keresését. Klein és Várkonyi április 3-án lépett be Kínába és a tervek szerint június 8-án hagyták volna el az országot Nepál irányába.

Az expeditions.hu című honlapon a két férfi útjáról legfrissebb információként az olvasható, hogy a csapat április 18-án kora reggel elindult a 6400 magasan lévő előretolt alaptáborból, hogy kiépítse az 1-es tábort. „Várkonyi László sajnos gyomorpanaszokkal küzdött, és emiatt egyórányi mászás után visszafordult. Klein Dávid 11 órakor érte el az 1-es tábor helyét 7000 méteren. Kiásta a sátor helyét, deponálta a sátrat és a többi felszerelést egy zsákban, majd 13 órakor elindult lefelé. 15 órára visszaért az Előretolt Alaptáborba, ahol a csapat jelenleg is tartózkodik.”

A csapat további terveiről Klein Dávid azt írta: „A további tervünk még bizonytalan: lehet, hogy Konyi holnap egyedül felmegy, felvisz egy sátrat az 1-es táborba, majd lejön az alaptáborba (én meg egyenesen az alaptáborba megyek). De az is lehet, hogy holnap mindketten felmegyünk az 1-es táborba, ott alszunk és holnapután (április 21-e) felállítjuk a 2-es tábort, majd 22-én megyünk le az alaptáborba.”

Visszafelé igyekeztek?

Az InfoRádió értesülése szerint a két hegymászó 7800 méteren a kettes tábort sikerrel kiépítette. Amikor lefelé haladtak, akkor sodorta el őket a lavina.

Korábban Klein Dávid azt mondta az expedició terveiről, hogy a 7 800 méteren megépített táborból 8 300 méterig szeretnének jutni, ahol újabb depót létesítenek. Az után térnének vissza egy 4 200 méteren fekvő faluba, az utolsó nagyobb pihenőre a csúcstámadás előtt. Előrejelzések alapján május 15-én vágnának neki a 8 850 méteren lévő csúcs meghódításának.

Erőss Zsolt szerint nincs sok remény

Erőss Zsolt – az első magyar alpinista, aki feljutott a Mount Everestre – kedden elmondta: az, hogy egy vagy akár két nap is eltelhetett a magyar hegymászók kínai balesete óta és Várkonyi Lászlót nem találják, „elég egyértelművé teszi egy hegymászó számára, hogy nincs sok remény”.

Erőss Zsolt 2002-ben mászta meg a Mount Everestet, kétszer járt azon az útvonalon is, ahol Klein Dávid és Várkonyi László próbált meg feljutni a csúcsra. A hegymászó hangsúlyozta, hogy jelenleg csak kevés információt lehet tudni a magyarok balesetéről, de véleménye szerint lavinában eltűnni a legrosszabbat jelenti.

Kitért arra is, hogy bár ebben az időszakban nem gyakoriak a lavinák, de előfordulhatnak. A hegymászó hozzátette, hogy miután egy népszerű és a másiknál olcsóbb útvonalról van szó, ebben a szezonban sokan járják ezt az utat. Megjegyezte, hogy furcsának találja azt az információt, amely szerint csak ketten szenvedtek balesetet.

Mint mondta, a szerencsétlenséget okozhatta egy kisebb lavina, de akár egy jégomlás is, ezt egyelőre nem lehet eldönteni a hírek alapján. Meglátása szerint, ha lavina sodorta el a hegymászókat, akkor Klein Dávidot csak annak a széle érhette, ezért élhette túl, még ha sérüléseket is szerzett.

Jégomlás történt

Az „Északi Nyeregből (7 000 m) tartottunk lefelé az Előretolt Alaptáborba (6 400 m), amikor félúton, viszonylag könnyű terepen jégomlás történt, ami annyit jelent, hogy a felettünk lévő jégfal leszakadt” – idézte fel a Dreher 24 Everest-expedíció hegymászója.

Klein Dávid hozzátette, hogy őt a jég ledobta egy jégfalra, át egy peremen. A függőleges falon lógva állt meg, a rögzített kötélen. Azt nem tudta, hogy a mögötte haladó társával, Várkonyi Lászlóval mi történt.

„Engem később felülről, kötél segítségével kiemeltek, ekkor tudtam meg, hogy Konyi eltűnt. Tegnap és ma nagy erőkkel keresték, de nem került elő a teste. Szemtanúk szerint amíg engem sodort a lavina, Konyit 15-20 méterrel mögöttem elkapta, és direktbe rázuhant a jég” – írta Klein Dávid.

Beszámolója szerint a jobb karján van több helyen zúzódás, sérülését már ott a hegyen egy mexikói orvos „rendbe tette”. Közölte, hogy csütörtök hajnalban jön le a hegyről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik