Belföld

Húsz évre ítéltek egy magyar férfit Bécsben

Húsz év börtönbüntetésre ítéltek rablógyilkosságért és hat további rablásért egy magyar férfit kedden Bécsben.

A 39 éves férfi tavaly március elején rablási szándékkal megtámadott és három késszúrással megölt egy 41 éves bécsi nőt. Az ítélet nem jogerős.

A támadó a villamoson szemelte ki az áldozatot, az Osztrák Nemzeti Bank egyik alkalmazottját. Követte, nem messze a lakásától késsel megfenyegette és a táskája átadására akarta kényszeríteni. Amikor a nő nem akarta odaadni a táskát, hanem segítségért kiáltott és mindkét kezével a támadó lábába kapaszkodott, többször hátba szúrta.

A férfi negyven eurót és egy mobiltelefont zsákmányolt. A telefont később bűnözői körökben eladta. A készülék és a helyszínen talált DNS-nyomok révén talált rá a rendőrség és március végén őrizetbe vette.

A vádlott beismerte, hogy ki akarta rabolni és késsel megfenyegette az áldozatot, de azt állította, hogy nem akarta megölni, csak azért szúrt, mert a nő védekezni kezdett és nem akarta elengedni. Emellett azt is mondta, hogy csak a harmadik szúrásnál ébredt a tudatára annak, hogy kés van a kezében.

Az igazságügyi orvos szakértő a szakvéleményében hangsúlyozta, hogy az áldozatot olyan erővel szúrták hátba, hogy a kés beszorult a csigolyái közé. A szakértő megállapítása szerint ez nem támasztja alá a tettes állítását, hogy védekezésből szúrt.

A férfi a vallomásában elmondta, hogy nem sokkal a bűntény előtt érkezett az osztrák fővárosba, azért, hogy pénzhez jusson. Magyarországon vagyon elleni bűncselekmények miatt körözték. Azt is bevallotta, hogy a gyilkosság előtt több rablótámadást is elkövetett Bécsben. Azt hangoztatta, hogy kétségbeesett volt, éhezett és fázott, és akkor döntötte el, hogy kirabol valakit, amikor egy újságban azt olvasta, hogy a rablógyilkosságok viszonylag kis részében vezet eredményre a nyomozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik