Belföld

Előrehozott választás lehet Belgiumban

Egyre valószínűbb, hogy előrehozott parlamenti választással kell megoldani a belga kormányválságot, valószínűleg júniusban - derült ki belga tévécsatornák keddi beszámolóiból és politikusok nyilatkozataiból.

„A választások csaknem elkerülhetetlenek. Nincs már elég olyan párt az asztal körül, amely megoldást akar találni” – mondta Yves Leterme, a lemondott belga miniszterelnök az RTBF tévéállomásnak.

Értesülések szerint Leterme maga is a választások kiírását javasolta a nap folyamán II. Albert királynak. A miniszterelnök már múlt héten benyújtotta lemondását, de az egyeztetések utolsó lehetőségét is megragadni kívánó uralkodó ezt csak hétfőn fogadta el. A válságot az robbantotta ki, hogy felbomlott az ötpárti koalíció a Brüsszel környéki szavazókörzetekkel kapcsolatos flamand-vallon vita miatt. A flamand liberálisok azért léptek ki a kormányból, mert a holland nyelvű flamandok és a franciaajkú vallonok nem tudtak megegyezni a Brüsszelt és környékét átfogó választókerület nyelvi határok mentén történő kettéválasztásában.

Egy ideig néhányan abban reménykedtek, hogy a koalíciótól eddig elzárkózó flamand szocialistákat legalább átmeneti időre sikerül bevonni a kormányba. Ezt azonban ők elutasították, és a jelek szerint minden kompromisszum esélye elszállt.

Az előrehozott választások lehetséges időpontjaként június első vagy második hétvégéjét emlegetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik