Belföld

New York Times a Fidesz kétharmadáról

Kénytelenek lesznek szembe nézni a választók reakcióival.

„Az új kormányzat erős többsége azt jelenti, hogy nem kell tárgyalniuk a Jobbikkal, hanem megpróbálhatják gyengíteni a befolyásukat” – idézi Gyulai Attilának, a Political Capital ügyvezető igazgatójának szavait a The New York Times (NYT) a magyarországi választásokról szóló beszámolójában.

A lap emlékeztet: a korábban a miniszterelnöki posztot már betöltő Orbán Viktor 1989-ben vált ismertté, amikor ellenzéki vezetőként a szovjet csapatok Magyarországról való kivonását követelte.

A NYT szerint a kétharmados többség nem csak arra ad felhatalmazást az új kormánynak, hogy végrehajtsa az államigazgatási reformot, vagy hogy állampolgársághoz segítse a szomszédos országokban élő magyarokat. Az elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy a nagy többségben lévő új kabinet a szavazók reakciójával is kénytelen lesz szembenézni, ha nem teljesíti az ígéreteit, közte azt, hogy kivezeti az országot a recesszióból.

A lap emlékeztet: Magyarország egyike volt a nemzetközi pénzügyi válság által leginkább sújtott kelet-európai országoknak, ahol a munkanélküliségi ráta 11,4 százalékosra nőtt.

Ajánlott link:

A New York Times cikke angolul (The New York Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik