Belföld

Orbán kedd után mond először valamit kormányáról

Az elnökségi ülés után már lehet, hogy neveket is hallunk tőle.

Kedden tart elnökségi ülést az országgyűlési választásokon kétharmados többséget szerzett Fidesz, és az azt követő napokban ismerteti Orbán Viktor a kormányalakítás menetrendjét – értesült a Független Hírügynökség. Az biztosnak látszik, hogy nyolc csúcsminisztériumot állít fel a Fidesz, Szijjártó Péter lehet a kormányszóvivő, Lázár János pedig frakcióvezető. Több személyi kérdés ugyanakkor még mindig nem dőlt el, így például az sem, hogy Kövér László, vagy Schmitt Pál lesz-e az Országgyűlés elnöke.Az sem dőlt mág el, hogy lesz-e és ha igen mikor Fidesz-kongresszus, az ugyanakkor biztosnak látszik, hogyha lesz is, akkor sem tisztújító és Orbán Viktor a Fidesz elnöke marad. Ugyanakkor felmerült, hogy Varga Mihály ügyvezető alelnök legyen.

Orbán Viktor egyébként a miniszterek közül eddig csak Martonyi Jánost nevezte meg, mint a Külügyminisztérium (KüM) vezetőjét. Várhatóan a következő napokban nevezi meg hivatalosan Matolcsy Györgyöt, mint gazdasági minisztert, vagy Pintér Sándort, mint belügyminisztert.

A további posztok között eddig felmerült Navracsics Tibor, mint az újonnan alakuló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője, Réthelyi Miklós pedig az úgynevezett humán tárca vezetője lehet. Hende Csaba a Honvédelmi Minisztérium élére kerülhet, Fazekas Sándor karcagi polgármester pedig az agrárügyeket felügyelheti. Fellegi Tamás a fejlesztési ügyeket vezetheti majd. Varga Mihály Orbán Viktor kabinetfőnöke lehet és így többek között a kormányfő és a tárcák közötti közvetítésért felelne, de rálátása lesz az állami pénzügyek alakulására is. Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a nemzetpolitikai ügyekért felelős szakpolitikus lehet a miniszterelnöki kabineten belül, míg Orbán Viktor harmadik helyettese – távolléte esetén – Navracsics Tibor lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik