Belföld

Újrakezdték a Kulcsár-pert

Iratismertetéssel kezdődött Kulcsár Attila és társainak sokmilliárdos sikkasztás vádjával indult büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon csütörtökön.

A másodrendű vádlott, Kerék Csaba ügyvédjének kérésére Kulcsár Attilának több mint fél évtizede, az eljárás kezdetén tett nyomozati vallomásait, illetve az emlékezetes, videón is rögzített ügyészségi vallomására a másodrendű vádlott ügyvédje által tett terjedelmes észrevételt ismertette a bíróság órákon keresztül.

Ezután Kerék Csaba védője az elsőfokú bíróság által a vádak alól korábban nem jogerősen felmentett egykori K and H Bank elnök, Rejtő E. Tibor ügyészségi vallomásának ismertetését is kérte. Erről ugyan se a védőnek, se a bíróságnak nincs tudomása, de az ügyvéd szerint “életszerűtlen”, hogy erre ne került volna sor korábban az eljárás során. A védő kérte, hogy a tábla ez ügyben keresse meg a Fővárosi Főügyészséget.

A büntetőper megindulását jelentős sajtóérdeklődés kísérte. A bíróság április 27-re, 29-re és május 6-ra tűzte ki a további tárgyalásokat.

Új eljárást indítványoztak

A 2003-ban kipattant brókerbotrány ügyében a Fővárosi Bíróság 2008. nyarán hirdette ki elsőfokú ítéletét, melyet azonban a vád és a védelem egyaránt megalapozatlannak tart és annak hatályon kívül helyezését, illetve új elsőfokú eljárás elrendelését indítványozta a másodfokú bíróságnak.

A sokmilliárdos sikkasztási ügyben nem jogerősen Kulcsárt nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélték és előzetes letartóztatásba helyezték. A 24 vádlott közül akkor összesen heten kaptak nem jogerősen letöltendő szabadságvesztést, vagyonelkobzást pedig nyolc vádlottra szabott ki a bíróság összesen mintegy 1,7 milliárd forint értékben.

2003-ban kezdődött

A K and H brókercégénél történt szabálytalanságokra első körben 2003-ban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vizsgálata derített fényt, majd 2005 augusztusában az ügyészség sikkasztás, okirat-hamisítás és pénzmosás miatt emelt vádat. A perben 24 ember ellen folyt eljárás.

A 2003-ban kipattant brókerbotrány kapcsán 2006 májusában kezdődött el a büntetőper, amelyben 2008 augusztusában a Fővárosi Bíróság első fokon, sikkasztás miatt nyolc év börtönre ítélte Kulcsár Attilát, további hat vádlottra szintén letöltendő, nyolcra felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki, két embert pedig felmentett.

Nem az első újrakezdés

A Népszabadásg szerint 24 vádlottat, több mint 200 tanút és rengeteg szakértőt kellene az újrainduló tárgyalás során meghallgatni, és azok a bírák, akik első fokon tárgyaltak, az új eljárásban már nem ítélkezhetnének.

Az ilyen nagy jelentőségű ügyekben kivételes a teljes újrakezdés, ám nem példa nélküli: a Tocsik- és a Stadler-ügyben is ez történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik