Belföld

Demokratikus egyensúlyt akar Mesterházy

Miután az első fordulóban már eldőlt, hogy melyik párt fog kormányozni a következő négy évben, a második forduló arról szól, hogy milyen demokratikus ellensúlyok lesznek a parlamentben, illetve lesz-e Orbán Viktornak teljhatalma - mondta Mesterházy Attila, az MSZP listavezetője szerdán Salgótarjánban.

Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: éppen ezért arra buzdítják az embereket, hogy menjenek el szavazni a második fordulóban, és szavazzanak a szocialista pártra, mert az MSZP képes a demokratikus kontrollra. A politikus hozzátette: kétharmados többséggel már egy parlamenti bizottságban meg lehet akadályozni egy-egy törvényjavaslat, módosítás tárgyalását.

Emlékeztetett rá, hogy a Horn Gyula vezette koalíciónak 1994 és 1998 között 72 százalékos többsége volt, de az akkori miniszterelnök azt mondta, hogy csak négyötöddel változtatná meg az alkotmányt, mert ilyen fajsúlyú kérdésben az ellenzék szavát is meg kell hallgatni.

“Azt gondolom, hogy ez egy demokratikus hozzáállás volt. Látható módon a Fidesz egy másik utat választ, hiszen számtalan interjú, nyilatkozat azt bizonyítja, hogy a Fidesz úgy gondolja, ő mindenféleképpen élne a kétharmad adta lehetőséggel” – mondta.

Mesterházy Attila arra is kitért, hogy a Fidesz, bár még nem is kormányoz, de már megszegte “az egyik, talán az egyetlen konkrét választási ígéretét”, miszerint azonnali és radikális adócsökkentést hajtanak végre, amint kormányra kerülnek.
Ehhez képest Kövér László Komlón már arról beszélt, hogy se azonnali, se radikális adócsökkentés nem lesz, sőt elmondása szerint 4, illetve 6 év múlva lesz csak erre lehetőség – mondta, hozzátéve: “rosszul indul a kormányzás”.

Mesterházy Attila szerint az önkormányzati választásokig semmit nem akar csinálni a Fidesz, “és utána is csak módjával”.
“A következő időszakot azzal akarják kitölteni, hogy arról beszéljenek, az MSZP mit rontott el, és emiatt ők mit nem tudnak megvalósítani, és ez azért baj, mert ők pontosan tudják, milyen helyzetben van az ország, és ennek ellenére azt ígérték a választóknak, hogy van egy könnyebb, egyszerűbb út, ami akkor tud beteljesülni, ha a Fidesz kormányozza az országot és Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt” – fogalmazott.

Mesterházy Attila az MTI kérdésére, miszerint mennyi esélyét látja ma annak, hogy a Fidesz nem szerez kétharmados többséget, azt válaszolta: mind az 57 második fordulós körzetre úgy tekint, mint esélyes, fordítható körzetre, mert 11-én nagyon sokan nem mentek el szavazni, és az eredményt látva sokan jelzik, hogy tévedtek, “természetesen ez nem reprezentatív”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik