Belföld

Teszteltük az MSZP-t

Négy fővárosi körzetben léptette vissza a jelöltjét az MSZP az LMP javára, négy fővárosi körzetben hagyták tanácstalanságban a szavazóikat. Lapunk munkatársai MSZP-szimpatizánsként érdeklődtek a kerületi szocialistáknál, hogy akkor vasárnap mi is a teendő.

Terézvárosban Hatvani Csaba rajongói búslakodhatnak kedvencük miatt. A VI. kerületi MSZP-irodát tárcsázva megtudtuk, hogy a visszalépés csupán egy gesztus volt az LMP felé, mert a szocialista képviselőnek semmi esélye nem volt arra, hogy a második fordulót megnyerje.

VI. kerület

Illés Zoltán (Fidesz- KDNP) – 48, 63%
Hatvani Csaba (MSZP) – 26,05%
Kaszics Bálint (LMP) – 16,74%
Cziráki Adorján (Jobbik) – 8, 59%

Az irodában azt javasolták, hogy vasárnap az LMP jelöltjére tegyük a voksunkat, mivel csak így akadályozható meg az, hogy a Fidesz kétharmados többséghez jusson. Utóbbi esetben maga a demokrácia kerülne veszélybe, mert elmondásuk szerint nem lehet demokrácia ott, ahol a hatalom egy párt kezében összpontosul.

Piros Pont

Az MSZP VII. kerületi pártirodájába betelefonáló elbizonytalanodott szocialista szavazót „Piros Pont” bejelentkezéssel köszönti a telefonon át egy női hang. Az érdeklődésre, hogy kire is szavazzon az évek óta elkötelezett MSZP-s szimpatizáns, ha pártja jelöltje visszalépett, egyértelmű LMP a válasz, szinte még a kérdés befejezése előtt. A hölgy arra az érvelésre sem törik meg, hogy a szavazónak bizony nem szíve csücske a zöld alternatíva.

VII-VIII. kerület

Fónagy János (Fidesz- KDNP) – 46,00%
Szabó Zoltán (MSZP) – 24,39%
Moldován László (LMP) – 15,58%
Pintér Attila (Jobbik) – 9,76%
Herényi Károly (MDF) – 4,27%

Replikájában a 2/3-os Fidesz-győzelem szerepel másik opcióként és erre azért a betelefonálónak is megremeg a keze. Arra a kérdésre, hogy a továbbra is lojális szocialista voks tulajdonosa esetleg maradjon inkább otthon, a válasz annyi, hogy „természetesen ez az Ön meggyőződésén is múlik, gondolja csak nyugodtan át vasárnapig”. A válaszadó hölgy egyébként végig rendkívül készséges volt és igyekezett kielégítően válaszolni minden kérdésre.

Hülye szitu Csepelen

Csepelen csalódott Avarkeszi Dezső-szimpatizánsként jelentkeztünk, és kiderült, nemcsak „mi”, hanem a kerületi MSZP-iroda dolgozói is szomorúak a visszalépés miatt. Mint megtudtuk, „visszás lenne”, ha az MSZP-irodából arra buzdítanának minket, hogy az LMP-s jelölt neve mellé húzzuk az X-et, ezért nem is javasolják. A döntést ránk bízzák. Kérdésünkre, hogy maradjunk-e inkább otthon, azt válaszolták, hogy „hülye a szitu”, de aki nem megy el, az a Fidesz és a Jobbik megerősödését támogatja.

XXI. kerület

Németh Szilárd (Fidesz- KDNP) – 43,96%
Avarkeszi Dezső (MSZP) – 28,68%
Hudák János (LMP) – 14,27%
Hegedűs Tamás Mihály (Jobbik) – 13,08%

Zugló gesztusok

A XIV. kerületi MSZP-irodában azt a tanácsot kaptuk, hogy vasárnapi szavazás helyett inkább maradjunk otthon. Bár Bárándy Gergely, zuglói képviselőjelölt saját megfontolásából lépett vissza az LMP javára, a pártirodán közölték, hogy az LMP viszont semmilyen gesztust nem tett az MSZP felé, épp ezért nem is javasolják, hogy Várnai Lászlóra szavazzunk.

XIV. kerület

Papcsák Ferenc (Fidesz- KDNP) – 46,49%
Bárándy Gergely (MSZP) – 28,03%
Várnai László Sándor (LMP) – 15,98%
Gyenes Géza (Jobbik) – 9,50%

Az MSZP sokkal nagyobb hangsúlyt fektet majd az önkormányzati választásokra, ahol a párt ismét indítani fog képviselőjelöltet, akire a jelenleg csalódott szocialista szimpatizánsok leadhatják voksukat. Feltéve, ha a Fidesz ezalatt nem tesz nekik keresztbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik