Belföld

Néhány járat már elindult Kínából

Elindította néhány európai járatát az Air China kínai légitársaság. A Hainan légitársaság Peking-Budapest jártára várók viszont még nem tudják, hogy mikor juthatnak haza leghamarabb.

A Pekingben rekedt 15 fős magyar turistacsoport ügyében Sárközy Péter magyar főkonzul elérte, hogy az utasok a rendőrségtől ígéretet kaptak, hogy szerdára kiterjesztett érvényességi idejű vízumot kapnak.

Sárközy tájékoztatása szerint a 15 embernek április 23-ára és 24-ére van érvényes foglalása, minden attól függ, hogy a Hainan légitársaság gépe elindulhat-e.

A legutóbbi információk szerint a szerda hajnali budapesti gép nem száll fel, de a légitársaság elképzelhetőnek tartja, hogy egy későbbi, nem a menetrend szerinti időpontban elindítja a gépet. A főkonzul arról is beszámolt, hogy 30 körülire tehető azoknak a magyaroknak a száma, akik már jelezték, hogy nem tudnak a tervezett időben elutazni. Tudomása szerint ugyanakkor vannak olyanok, akik alternatív útvonalon kísérlik meg a hazajutást.

Kínában – korábban közzé tett számokból ítélve – eddig 200 körül lehet a törölt európai járatoknak a száma. A China Southernnek, az ország legnagyobb légitársaságának az elmúlt napokban legkevesebb 700 utasról kellett gondoskodnia.

Keddi hírek szerint az Air China elindult Moszkvába, Stockholmba és Rómába, de a londoni, párizsi és frankfurti járatokat nem indították el. Meg nem erősített hírek szerint volt viszont olyan gép, amelynek útközben vissza kellett fordulnia, mert időközben kiderült, hogy nem tud leszállni a célállomáson. Ugyancsak elterjedt, hogy kedden két Lufthansa gép – egy Sanghajból és egy Pekingből – utasokkal a fedélzetén elindult Kínából Németországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik