Belföld

Elcsíptek két ipari kémet

A gyanú ipari kémkedés, a kár négymilliárd forint. A Diagon Kft. volt vezetői 11 ezer fájlt másoltak le a cégüknél, és ezekkel az adatokkal a konkurencia át is vehette volna a piacokat - írja a Magyar Rádió honlapja.

A Fővárosi Főügyészség egy különleges ügyben emelt vádat – mondta Skoda Gabriella szóvivő. A különleges ügy pedig gazdasági titok megsértése, köznapi nyelvén: ipari kémkedés.

Az ügy még 2008-ban kezdődött. A többek között az újinfluenza-vírust kimutató teszt gyártójaként is ismert labordiagnosztikai cégtől, a Diagon Kft.-től két vezetője a vád szerint egészségügyi technológiákat, szabadalmakat lopott. Összejátszva a konkurens céggel, a Diachem Kft.-vel. A vám- és pénzügyőrök a ferihegyi repülőtéren fogták el a gyanúsítottakat, akik éppen Moszkvába mentek volna, hogy üzleteljenek az ellopott adatokkal.

Az ügy vádlottja egy harmadik férfi is, aki közvetített a Diachem felé. A négymilliárd forintos kárt okozó ipari kémkedési ügy példátlan a hazai kriminalisztikában – mondta Skoda Gabriella. „Ilyen típusú bűncselekményt, amikor üzleti titkot egyik cég alkalmazottjai a konkurens cégnek adnának át, az elmúlt évek gyakorlatában nem találtunk.”

Az adatlopás és az ipari kémkedés ellen van védelem, csak nálunk még kevés társaság tartja kellően fontosnak – mondta az adatvédelemmel foglalkozó Kürt Zrt. szakértője, Pósz Márton.

„A kiegészítő eszközöket a védendő adat köré kell hagymahéjszerűen telepíteni, és azok képesek megakadályozni bizonyos adatmásolásokat és riasztani. Bankok, pénzintézetek már hamarabb rájöttek arra, hogy az adatokat védeni kell, és megtérül a befektetés. A kisebb cégek, esetleg a kormányzati szektor még el van maradva.”

A három gyanúsított közül egy házi őrizetben, kettő szabadlábon védekezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik