Belföld

Több mint 1700 halott Kínában

Az északnyugat-kínai Csinghajban történt pusztító erejű földrengés helyszínén már 1700 felett van a halottak száma, a mentés folyamatos, érkeznek a segélyek. Vasárnap a helyszínre utazott Hu Csin-tao államelnök és megkezdte a mentés ellenőrzését.

A károsultak többségét sikerült sátorban elhelyezni és élelemmel, ivóvízzel, meleg ruhával ellátni, a sérültekről és a betegekről tudnak gondoskodni – tájékoztatott a polgárügyi minisztérium Pekingben. Eddig 25 ezer sátor, 52 ezer gyapjúpaplan, 16 ezer gyapjúkabát, 850 tonna konyhakész étel, valamint ivóvíz érkezett a földrengés sújtotta területre. További 19 ezer darab, gyapjúval bélelt sátor van útban.

A mentőknek Jüsu prefektúrában a szerdai Richter-skála szerint 7,1-es erősségű földrengés óta 17 ezer életet sikerült megmenteniük. Közel 6900 embert hoztak ki a romok alól, közülük több mint 6100 volt életben – tudatta Miao Csong-kang (Miao Chonggang) a kínai földrengés hivatal illetékese. Vasárnap a déli órákban kimentettek egy 68 éves férfit, aki 100 órát töltött a romok alatt.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint eddig 256 az eltűntek és több mint 12 ezer a sérültek száma, az utóbbiak között 1400 felett van a súlyos eset. A földrengés által érintett terület 30 ezer négyzetkilométer, a károsultak száma mintegy százezer.

A helyszínen 15 ezer mentő dolgozik, közülük 11 ezren vannak a hadsereg és a fegyveres rendőrség állományában, 2800 a tűzoltó és a különleges alakulatokhoz tartózó, továbbá másfél ezer kiképzett mentő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik