Belföld

Szanyi átszavazókat szervezett?

Bár Szanyi Tibor szocialista képviselő-jelölt lapunknak kifejtette: szerinte azért szorult választókörzetében csak a második helyre az első fordulóban, mert tömegesen szervezték át az igazolással szavazókat a XIII. kerületbe, egy blogon megjelent hangfelvétel szerint éppen ő buzdította arra aktivistáit: szóljanak MSZP-szavazó ismerőseinek, hogy jelentkezzenek át az ő körzetébe.

Egy angyalföldi blogon megjelent hangfelvétel szerint, amely állítólag Szanyi Tibor kampánystábjának üléséről készült még az első forduló előtt, a politikus arra szólítja fel a kampánycsapat tagjait, hogy az ismeretségi körükben kérjenek meg baloldali szavazókat, hogy jelentkezzenek át szavazni a 19-es választókörzetbe.

„Mindenkit, akit csak ismerünk nem csak szavazásra kell buzdítanunk … hanem azt kell mondani mindenkinek, hogy szóljon a testvérének, a rokonának, a barátainak, hogy még Budapesten belül is, hogyha teheti kérje át magát a XIII. kerületbe, feltéve, hogy MSZP szavazóról beszélünk. Annyit kell mondani, hogy aki teheti ne Zuglóban, ne Ferencvárosban, ne Karcagon, ne Zalaegerszegen, hanem a XIII. kerületben szavazzon, főleg ha megbízható ismerősről van szó. Tehát nem általában szólógatunk, hanem akiről feltételezzük, hogy van az ismeretségi körében szintén baloldali szavazó”- hallható a felvételen.

Nem lép vissza

A képviselőjelölt állítja, hogy nem nyúlt törvénytelen eszközökhöz a parlamenti választási kampányban és tiszta a lelkiismerete, és nem lép vissza.

Szanyi Tibor azt mondta: a hangfelvétel húsvét előtt készült egy értekezleten, amelyen kampánystábja tagjaival vett részt.
A politikus, aki kérdésekre nem akart válaszolni, a felvételen hallható kijelentéseit azzal magyarázta, hogy “számba vették a bejelentkezési hullámmal szembeni összes lehetséges megoldást”, így azt is, hogy “a saját fegyvert az ellenfeleink ellen fordítsák”.

Hozzátette, hogy ezt a lehetőséget később elvetették. A felvétellel kapcsolatban közölte, hogy nem óhajt “egy manipulatív, többszörösen és tendenciózusan vágott felvétel részleteivel foglalkozni”, de “a napnál világosabb”, hogy a választás tényadatai nem igazolják, hogy maguk részéről éltek volna a külső mozgósítás eszközével. Leszögezte, hogy a tisztességes eszköztáron túli eszközöket nem használtak. Szanyi Tibor hangsúlyozta, hogy tiszta eszközökkel akarják megvívni a csatát és arra hívják fel az embereket, hogy aki teheti, az menjen el szavazni a második fordulóban. Hozzátette, a kampányban “nem foglalkoztak negatív értelemben ellenfeleikkel”.

Szanyi szerint átszervezés történt

Szanyi Tibor szocialista képviselőjelölt szerdán lapunknak adott nyilatkozatában még azt állította: kemény átszervezés történt. „A matek egyszerű: ha adott választókerületben csak azok jelentkeznek át szavazni, akik életvitelszerűen egyébként ott élnek, ott bérelnek lakást, akkor véleményük többnyire belesimul a kerület átlagába, nincsenek kiugró adatok. Ha az 1500 átjelentkező csak turista, aki éppen itt tartózkodik, akkor pedig az országos átlagot kéne a szavazatainak tükröznie. A számok azonban sehogy sem stimmelnek” – fejtette ki az fn.hu-nak.

A politikus hozzátette: látta, tapasztalta, érezte is az átszervezést. Példaként említette, hogy a Jobbik XIII. kerületi elnöke az interneten szólította fel a szimpatizáns egyetemistákat, hogy maradjanak és szavazzanak Budapesten. Lapunk felvetésére, hogy miért csak az ő körzetébe szerveztek igazolással szavazókat, Szanyi Tibor azt válaszolta, hogy épp az ő körzete volt a kerületben az, ahova speciális szavazókört jelöltek ki, így, mivel ő esélyes a mandátumszerzésre, ide csoportosítottak. (Szegeden például Botka László, Pécsett Szili Katalin körzete volt szoros, ám „szerencséjükre” egyik esetben sem az ő körzetükben volt kijelölve az igazolással szavazók szavazóköre).

Az átjelentkezők voksai számítottak?

A Political Capital választási szakértője korábban lapunknak elmondta: igaz, hogy az igazolással szavazók voksainak hozzáadása előtt Szanyi Tibor vezetett, de nem extrém mértékben.

Így az átszavazók voksai számítottak (a Fideszes jelölt közel 900, Szanyi Tibor végül több mint 400 voksot kapott az adott szavazókörben), de László Róbert szerint ez a különbség az országos átlagnak megfelelt, így nem gondolta úgy, hogy szervezett mozgósítás történt volna.

Fidesz: Szanyi lebukott

Szalay Péter, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje szerint Szanyi Tibor csúnyán lebukott. „Két nappal azután, hogy alaptalanul rágalmazta a Fideszt a lakóhelyüktől távol szavazó polgárok ügyében, most pont róla derült ki, hogy átjelentkezéseket és átszavazásokat szervezett. A leleplező hangfelvétel nyilvánosságra kerülése nyomán Szanyi Tibor és az MSZP magyarázattal tartozik a XIII. kerületi embereknek: miért szerveztek átjelentkezéseket és átszavazásokat a választókerületben?” – áll a Fideszes politikus közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik