Belföld

Ombudsman: 7 órakor kellene közölni az eredményeket

Az adatvédelmi biztos azt javasolja, hogy a választás második fordulójában már este hét órától, az urnazárás hivatalos időpontjától lehessen közölni az eredményeket - írja a Magyar Rádió honlapja.

Jóri András az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: még a második forduló előtt javaslatokat tesz a választási szerveknek. Az ombudsman vizsgálatot indított, amiért vasárnap késve közölték az előzetes eredményeket. Nem büntetőjogi felelősségre vonást szeretne, mert szerinte nem volt szándékos a jogsértés – tette hozzá.

Vasárnap, az országgyűlési választások első fordulójában késő este hosszú sorok voltak több olyan szavazókörnél, ahol a nem lakóhelyükön választók voksolhattak, és akik este hétig ott voltak, még szavazhattak. Az Országos Választási Bizottság ezért meghosszabbította a kampánycsendet is.

Az Országos Választási Iroda vezetője hétfő délután azt mondta, a választások második fordulójában újra lehetnek hosszú sorban állások, de a helyi irodák mindent megtesznek ennek elkerülésére. Virág Rudolf szerint az igazolásos szavazásról szóló törvény az oka a voksolás elhúzódásának.

Az első fordulót értékelő tájékoztatón az is elhangzott, hogy az információáramlással sem volt minden rendben, mert túl későn értesültek arról, hogy hosszabb ideig elhúzódik a szavazás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik