Belföld

Nem lép vissza MSZP-s az LMP javára Csepelen

Cáfolta az MSZP szóvivője a párt jelöltjének az LMP javára a csepeli választókerületben való visszalépésről szóló híreket. Nyakó István szerint a híresztelések egyszerűen nem igazak.

Nyakó István, az MSZP szóvivője cáfolta, hogy Avarkeszi Dezső visszalépne az LMP-s jelölt javára a csepeli választókerületben. A körzetben az LMP a harmadik erő. A második fordulónak egyelőre a fideszes Németh Szilárd a legnagyobb esélyese, aki a szavazatok 43,96 százalékát kapta. A hajdani vörös Csepelen erős a Jobbik is. Hegedűs Tamás Mihály, a párt jelöltje mindössze 114 szavazattal lett a negyedik az LMP-s Hudák János mögött.

Nem lenne törvényszerű ugyanakkor, hogy visszalépés esetén az MSZP szavazók átszavazzanak az LMP-re, de a Fidesz és a Jobbik alternatívája mellett mindenképpen mérlegelhető ez a verzió is. Egy ilyen forgatókönyv alapján az MSZP-LMP szavazók aránya Avarkeszi Dezső 28,68 százalékos, és az LMP-s Hudák János 14,27 százalékával összesen 42,95 százalékot tenne ki. Ez már legalábbis komoly versenyhelyzetet teremtene a volt szocialista fellegvárnak számító kerületben, ahonnan Avarkeszi Dezső már több mint tíz éve minden választás alkalmával bejutott az országgyűlésbe.

Ilyen helyzetben elképzelhető lenne, hogy a kerületben még mozgósítható szocialista szavazókat az MSZP az LMP-s jelölt támogatására hívná fel. Ebben az esetben még az sem lenne kizárt, hogy meglenne az LMP első, egyéni választókerületből bejutó jelöltje.

Az fn.hu kérdésére Avarkeszi Dezső elérhetőségén titkárnője válaszolt azzal, hogy a képviselőjelölt nem kíván nyilatkozni az ügyben. Az MSZP szóvivője, Nyakó István úgy reagált, hogy egy szó sem igaz a visszalépésről terjedő hírekből. Az LMP választmányi tagja, Karácsony Gergely előzőleg leszögezte, hogy nem lépnek vissza senki kedvéért a második fordulóban, legfeljebb akkor, ha ezzel jelentős mértékben csökkenthetik egy jobbikos jelölt győzelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik