Belföld

Hoppon maradnak a Jobbik legjobbjai

Hiába szállítják a keleti jelöltek a szavazatokat, nem jutnak mandátumhoz.

Habár a választások második fordulója még messze van, azt már szinte biztosan lehet tudni, hogy az első fordulóban 16,6 százalékos területi listás támogatást elérő Jobbikból kik lesznek azok, akik elfoglalhatják helyüket a Parlamentben. A radikális párt egyelőre 26 mandátumot szerzett, ehhez a töredékszavazatokból, országos listán körülbelül még 22 képviselői helyet szerezhetnek az elemzők szerint – tehát összesen 48-at.

Érdekes módon ebből a 48-as körből több, egyéni választókerületében remekül teljesítő jobbikos is kimarad. Ráadásul a legtöbbjük a legerősebb szavazótáborral rendelkező megyékben szerepeltek jól: Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Beregben indultak. Budapesten ezzel szemben siralmasan szerepeltek a párt ismert arcai, de kivétel nélkül mindegyikük ott lesz a “Nemzet Templomában”.

A problémát az országos lista összeállítása okozta. Előfordul például, hogy az egyik, országosan is legnagyobb támogatottságú szabolcsi jelöltjük: Császár József Sándor csodaszámba menő 33 százalékos szavazataránnyal és 8392 vokssal marad hoppon, mert csak 89-edik a sorban. A legnagyobb fővárosi buktát 6 százalékkal és 1363 szavazattal hozó Hegedűs Lórántné viszont a 11-edik helyről kap minden valószínűség szerint mandátumot. Akárcsak a rosszul szereplő Pörzse Sándor, Szabó Gábor és a Novák-Duró házaspár is.

Vajon mit okozhat a Jobbik Kelet-Magyarországra dőlése? Radikális változás lesz a pártban is?

Erre kerestük a választ >>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik