Nagyvilág

Maariv: neonácik a parlamentben

A szélsőjobboldali Jobbik választási sikere jelentős figyelmet kapott és aggodalmat váltott ki az izraeli sajtóban.

Azon a napon, amikor Izrael a náci haláltáborokban megölt hatmillió zsidóra emlékezett, “Magyarország az antiszemitákra szavazott” – írta a legnagyobb példányszámú lap, a Jediót Ahronót.

“Úgy tűnik, hogy a magyar nép semmit sem tanult a történelemből: tegnap minden hatodik magyar egy szélsőjobboldali pártra szavazott, amelynek olyan céljai vannak, mint az Izrael, a zsidók, a homoszexuálisok és a cigányok elleni harc, aminek következtében (a Jobbik- a szerk.) először és jelentős súllyal jelent meg a parlamentben” – írja az izraeli újság.

“Neonácik a Parlamentben” hirdette szembetűnő címben a Maariv. A lap szerint a Jobbik győzelme nemcsak a magyarországi zsidó közösség, a cigányok és a homoszexuálisok számára aggasztó, de Románia és Szlovákia számára is, ahol számos magyar él olyan területeken, amelyeket Magyarországtól elvettek a második világháború után. A Maariv azt állítja, az a probléma, hogy még a győztes jobboldali konzervatív Fidesz soraiban is sokan vannak, akik korábban nem haboztak a zsidók és cigányok ellen radikális nézeteket hangoztatni.

“Magyarország: a jobboldali, antiszemita párt lett az ország harmadik legnagyobb politikai ereje” – hirdette a Háárec címe. A lap kommentárja szerint “a létrejött helyzetben csak akkor lehet majd megfosztani a szélsőjobbot növekvő vonzerejétől, ha a többi politikai erő világosan elhatárolja magát tőle . Egy ilyen lépés a jelenlegi helyzetben nehezen látható előre” – írta az izraeli napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik