Belföld

Feljelenti az OVB az MSZP-t

Az Országos Választási Bizottság kedd esti ülésén úgy döntött, hogy büntetőfeljelentést tesz az MSZP állítólagos pártpreferenciákat nyilvántartó adatbázisával kapcsolatban, az adatbázis ügyében benyújtott kifogást ugyanakkor elutasította.

A videón egy besötétített szobában egy számítógép monitora előtt nyilatkozik egy eltorzított hangú férfi. Arról beszél, hogy az MSZP központi online-adatbázist állított fel, amelyben a választópolgárok személyes adatait (nevét, személyi azonosítóját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét) folyamatosan gyűjtik és kezelik. A videó szerint az MSZP az ajánlószelvény gyűjtésekor kapott adatokat rögzítette, amelyhez nyilvános és titkos adatbázisokból mindenkihez telefonszámot rendelt.

A videón hallható, hogy az anonim aktivista szerint a szocialisták az elmúlt nyolc év összes választásáról rendelkeznek az ajánlószelvények adataival, ezeket fel tudták használni a kampányban. A nyilatkozó szerint a 2010-es választáson is használja az adatbázist az MSZP.

Az OVB egyhangúlag úgy döntött, a bizonyíték alapján nem állapítható meg a jogsértés, ugyanakkor 5:4 arányban úgy határoztak, a bizonyíték megalapozza bűncselekmény alapos gyanúját, így a testület feljelentést tesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik